Sneakers aan, stropdas om, op naar het werk!
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

Sneakers aan, stropdas om, op naar het werk!

Maatpakken, zakelijke jurken en hoge hakken. Werkkleding is er in alle soorten en maten. Maar wat kan wel en waar sla je de plank mee mis? Wanneer kleed je je formeel en wanneer juist niet? Wat straal je er mee uit? Melissa zocht het voor je uit!

Uit internationaal onderzoek blijkt dat werkkleding steeds informeler wordt. 75% van de zakelijke professionals vindt klassieke kantoorkleding zoals een stropdas met pak niet meer passend bij de werkplek van nu. Personal branding is steeds belangrijker op de arbeidsmarkt en hier hoort dan ook kleding bij waarin je jouw persoonlijkheid naar voren kunt laten komen.

Hoe denken wij over casual kleding als werkkleding?

87% van Nederlandse ondervraagden vindt dat een spijkerbroek geschikt is als werkkleding. Hierin zijn wij vooruitstrevender dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten met 73%, het Verenigd Koninkrijk 65% en Japan 56%. T-shirts vinden wij, 50% van de Nederlandse ondervraagden, ook goed genoeg als werkkleding.

Oké, de spijkerbroek en het T-shirt zijn goedgekeurd. Waar trekken we dan de grens? Nederlandse werknemers vinden teenslippers en trainingspakken in volle overtuiging not done op de werkvloer. Dit heeft een te hoog vrijetijdsgehalte en te laag professioneel-gehalte.

De keuze voor HET pak

Veel medewerkers zijn blij met de “verlossing” van de zakelijke outfit. Wat was überhaupt de reden van dat stijve pak? Het geeft een professionele uitstraling, kan leiden tot hoger salaris en je hebt een snellere kans op promotie, zo blijkt uit onderzoek. Dit om de volgende reden: van nature worden mensen binnen enkele seconden ingeschat en wanneer je netjes gekleed bent krijgt de ander het gevoel dat je verstand van zaken hebt. Dit kan bijvoorbeeld bijdragen aan het overtuigen of adviseren van de ander en het verkopen van een product of dienst. Een andere reden om je formeel te kleden is om je aan te passen aan je omgeving zodat je gelijkgestemd bent.

Welke dresscodes zijn er?

Casual kleding zoals spijkerbroeken zijn heel geschikt voor de ICT en creatieve beroepen waarin het belangrijk is om te laten zien wie je bent en welke stijl je hebt. Vaak zijn dit jonge bedrijven met dito stijl. Jonge, snelle bedrijven met een wat meer formelere bedrijfscultuur hebben vaak een business casual-stijl. Hierbij zijn chino’s en poloshirts een veel gezien kledingstuk. Veel voorkomende kleuren zijn daar donkergrijs, lichtblauw en wit.

Een stapje meer richting de formele kant is de dresscode smart casual. Hierbij kun je denken aan overhemden, pantalons en colberts. Een stropdas is niet noodzakelijk. In een mooie zakelijke jurk kunnen vrouwen hun vrouwelijkheid tonen binnen de organisatie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan commerciële functies of functies in het (hoger) management.

Hierna komt de klassieke benadering van kantoorkleding: formeel, oftewel het kostuum inclusief stropdas. Hierbij kun je denken aan functies in de advocatuur.

Welke dresscode past bij mijn werkomgeving?

Weet je niet precies hoe je de stijl bij jouw werkomgeving in moet schatten? Vaak staat de dresscode in de huisregels van het bedrijf benoemd, is dit niet het geval let dan eens op het imago en de huisstijl van het bedrijf. Je kunt je hierbij afvragen: Welke indruk wil ik maken? Hoe zal mijn omgeving naar me kijken? Wat wordt er van me verwacht in de functie? Welke dresscode ook passend is, besteed aandacht aan je stijl, omdat je persoonlijkheid niet het eerste is wat mensen zien.

Bronnen: managementsupport.nl en sprout.nl

Melissa Barents
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk bij Driessen.
Meer over Melissa

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *