Hij leidt, zij leidt, wij lijden?
Carrière
24-01-2019

Hij leidt, zij leidt, wij lijden?

Leiderschap. Het onderwerp is veel terug te vinden op sociale media zoals LinkedIn. Niet zo gek want de invulling van deze rol is onderhevig aan verandering. Maar… wat is leiderschap eigenlijk? En hoe kun je hier een juiste invulling aan geven? Of… waar moet je juist voor waken zodat leiden geen lijden wordt?

Bij bovenstaande vragen gaat het niet zozeer om de vraag: “Wat ís leiderschap?”. Je mag de vraag natuurlijk wel stellen, maar het zal je organisatie tamelijk weinig opleveren. De vraag waar het om draait is: “Wat wíl je dat leiderschap is?” Op die manier kun je verder bouwen aan leiderschap in jouw organisatie.

Talentgerichte leiders

Leiderschap staat niet alleen in het teken van het bedrijfsbelang. Het kan ook een rol van betekenis hebben bij de ontwikkeling van medewerkers. Bij dit laatste is het van belang om te balanceren tussen twee leiderschapsstijlen zodat de talentmobilisatie bij medewerkers gestimuleerd wordt. Onder talentmobilisatie verstaan we het herkennen, benutten en ontwikkelen van talent. Benieuwd naar deze leiderschapsstijlen? Check dan zeker de volgende alinea’s!

Lees ook: Word een HELD!

Supportive leadership

Gedragingen die supportive leadership kenmerken zijn: positief waarderen van je medewerkers, het vertrouwen in hen uitspreken, luisteren naar je medewerkers en ze begrijpen (écht begrijpen). De leidinggevende kan bij deze stijl ook gezien worden als coach.

Empowering leadership

Vanuit deze stijl is de leidinggevende een soort architect van de werkomgeving. De talentgerichte werkomgeving. Bij het creëren van deze omgeving kan er gekeken worden naar voldoende vrijheid en zelfbeschikking over de wijze waarin medewerkers hun eigen werk vorm kunnen geven. Ook komt er een stukje invloed, betekenisgeving én, daar is ie weer, talentmobilisatie bij kijken.

Valkuilen

Misschien herken je het wel. Je bevindt je in een groot team. Een heel groot team. En jouw leidinggevende rent van hot naar her om alle ballen in de lucht te houden. Door de vele medewerkers en de drukte worden overleggen uitgesteld of zelfs geschrapt. En je voelt je eigenlijk niet echt gehoord door jouw leidinggevende.

De kans is groot dat de zogenaamde ‘span of control’ dan te groot is. Hiermee wordt de hoeveelheid medewerkers bedoelt waar de leidinggevende leiding aan moet geven. Groeit het aantal medewerkers? Des te groter wordt de span of control. En des te minder ruimte voor talentgericht leiderschap…

Met andere woorden: maak een start met dat talentgerichte leiderschap! Why? Het zal je medewerkers meer werkplezier, werkgeluk, absorptie en motivatie geven. En dat plezier. Dat geluk. Dat werkt door.

Lees ook: Zo zorgt deze baas voor meer werkgeluk

Bronnen: Servant leadership: A review and synthesis & De dynamiek en veelzijdigheid van talentontwikkeling

Anne Lodewijks
Anne Lodewijks
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent HR-services.
Meer over Anne

Delen op Facebook Tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten van Samen Slim in je mailbox!