terug

Inclusie en diversiteit op de werkvloer: wat betekent het voor jou?

Ben je op zoek naar een werkplek waar jij jezelf kunt zijn? In een wereld die steeds diverser wordt, is het belangrijk om een werkplek te vinden waar jouw waarden goed passen. Werkgevers hebben het steeds vaker over inclusie en diversiteit, maar wat betekent dat eigenlijk? Geen zorgen, we leggen het je uit en geven je tips om een werkplek te vinden die echt bij jou past.

inclusie

Wat is inclusiviteit?

Inclusiviteit op de werkvloer is een omgeving waarin iedereen gelijk wordt behandeld. Het maakt niet uit wie je bent; iedereen werkt samen. Het doel is een werkplek te creëren waar iedereen zich geaccepteerd voelt en de kans krijgt om mee te doen, ongeacht de verschillen.

Wat is diversiteit?

Diversiteit op de werkvloer gaat over de verschillende en unieke kenmerken die mensen hebben. Dit kan de leeftijd zijn, geslacht, huidskleur, maar ook achtergrond, geloofsovertuiging of ervaringen. Het betekent simpelweg dat we de verschillen tussen mensen omarmen en waarderen, met als doel een omgeving te creëren waarin iedereen gelijk is. Zo ontstaat een diverse en inclusieve werkplek.

Hoe ziet diversiteit en inclusiviteit eruit binnen een bedrijf?

Steeds meer bedrijven in Nederland zetten zich in voor diversiteit en inclusiviteit. Uit onderzoek blijkt dat 27% van de werkgevers een actief diversiteitsbeleid voert, terwijl dat vorig jaar nog 22% was. Een goede vooruitgang, maar er is nog werk aan de winkel. Hoe herken je inclusie en diversiteit eigenlijk binnen een bedrijf?

(Bron: Onderzoek: Aantal bedrijven met diversiteitsbeleid licht gestegen, 2022)

  • Bij het aannemen van nieuwe teamleden wordt  niet gekeken naar leeftijd, afkomst of geslacht. Ook in vacatureteksten zie je dit niet terugkomen.
  • Op jouw werkplek vieren ze niet alleen Kerstmis, maar ook Ramadan. En tijdens de lunch is er voor iedereen wat wils, of je nu van vegetarisch, soep, of Halal houdt.
  • Of je nu de trap of de lift neemt, jouw werkplek is toegankelijk voor iedereen. En in de wc’s is er niet alleen de standaard optie, maar ook aangepaste voorzieningen en zelfs genderneutrale wc's.
  • Jouw werkgever denkt aan jouw behoeften, of het nu gaat om gezondheidszorg, ouderschapsverlof, of vrije dagen voor bijvoorbeeld Eid-al-Fitr of Kerst. Iedereen staat in het middelpunt.
  • In de nieuwsbrief, op social media en op de website delen diverse collega's hun ervaringen, waardoor je meteen een goed beeld krijgt van het team. En tijdens een bedrijfspresentatie worden de successen van verschillende teams in de schijnwerpers gezet.

Hoe vind je de juiste werkplek voor jou?

Het is belangrijk om een werkplek te kiezen waar je je goed en veilig voelt, dit leidt tot meer werkgeluk. Zoek naar een werkplek die echt diversiteit omarmt, niet alleen op papier maar ook in de praktijk. Maar hoe vind je zo'n werkplek? Let op de volgende dingen:

  1. Ontdek wat een inclusieve bedrijfscultuur echt is: Begin met het helder maken van wat een inclusieve bedrijfscultuur inhoudt. Onderzoek bedrijven die bekendstaan om hun diversiteit en inclusie.
  2. Onderzoek potentiële werkgevers: Duik in onlinebronnen, bedrijfswebsites en sociale media om een goed beeld te krijgen van de bedrijfscultuur. Kijk naar de missie, waarden, en eventuele programma's gericht op diversiteit en inclusie.
  3. Lees de ervaringen van huidige en voormalige werknemers: Lees reviews op websites zoals Glassdoor of Indeed om een realistisch beeld te krijgen van de bedrijfscultuur en hoe diversiteit wordt behandeld.
  4. Stel vragen tijdens de sollicitatiegesprekken: Stel gerichte vragen tijdens sollicitatiegesprekken om meer te weten te komen over de bedrijfscultuur. Vraag naar initiatieven op het gebied van inclusie, diversiteitstrainingen en de ondersteuning die het bedrijf biedt aan verschillende achtergronden.
  5. Volg sociale media: Tegenwoordig is alles op sociale media te vinden. Volg het bedrijf op sociale media om een idee te krijgen van de werkomgeving.

Door deze tips toe te passen, kun je de juiste werkplek vinden die bij jou past. Want als je je goed voelt op je werkplek, presteer je het beste. Wil je ook werken op een werkplek waar je jezelf kunt zijn? Bekijk dan onze vacatures.

Onderzoek: Aantal bedrijven met diversiteitsbeleid licht gestegen. (2022, 27 september)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!