terug

AI als hulpmiddel bij het solliciteren: 5 tips

Als je solliciteert wil je natuurlijk positief opvallen tussen andere kandidaten. Artificiële intelligentie (AI) kan jou helpen om jezelf te onderscheiden. Maak bijvoorbeeld gebruik van de gratis chatbot ChatGPT die dankzij AI kan schrijven. In deze blog geven we je 5 tips over hoe AI jou kan helpen om jouw droombaan te bemachtigen.

1. Verbeter je cv met hulp van AI

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, is het belangrijk dat je cv eruit springt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door jouw cv aan te passen aan de baan waar je op solliciteert. AI kan suggesties doen voor verbeteringen op basis van een vacature. Bulletpoints maken je cv scanbaar en overzichtelijk. Heb je nu een lang verhaal op je cv staan? ChatGPT zet dat verhaal in een paar seconden om naar bullets. Zo vergroot je jouw kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

2. Gebruik AI om je LinkedIn-profiel te
optimaliseren 

Chat-GPT kan je helpen aan een lijst met trefwoorden die bij de door jou gewenste functie passen. Met die trefwoorden kun je je LinkedIn-profiel optimaliseren, zodat je beter gevonden wordt door recruiters. Ook kan AI je LinkedIn samenvatting schrijven. Niet tevreden over het eerste resultaat? Refresh en je krijgt een ander verhaal. De finishing touch doe je natuurlijk zelf! Zie onderstaand voorbeeld.

chatgpt

3. Analyseer de organisatie met behulp van AI

Uiteraard check je de website van de organisatie waar je gaat solliciteren en googel je wat het laatste nieuws is. Maar ook AI kan je helpen om meer te weten te komen over de organisatie. Laat ChatGPT bijvoorbeeld het jaarverslag samenvatten. Met deze informatie kun je jezelf beter voorbereiden op het sollicitatiegesprek en laat je zien dat je goed geïnformeerd bent over de organisatie.

4. Gebruik AI bij het schrijven van je motivatiebrief 

ChatGPT schrijft voor jou in 5 seconden een sollicitatiebrief. Dat klinkt ideaal toch? Je kunt je alleen wel afvragen hoeveel deze brief echt over jou zegt. De hele brief door AI laten schrijven, raden wij daarom af. Laat je inspireren door deze 10 openingszinnen van een motivatiebrief door AI:

  1. Na het grondig bestuderen van uw bedrijf en de openstaande functie, ben ik zeer gemotiveerd om mijn sollicitatiebrief te schrijven.
  2. Met enthousiasme reageer ik op de vacature die ik op uw website heb gezien en wil graag mijn interesse in deze functie uiten.
  3. Ik ben geïnteresseerd in de uitdagingen die deze functie biedt en ik denk dat mijn vaardigheden en ervaring een waardevolle aanvulling kunnen zijn op uw team.
  4. Ik schrijf deze sollicitatiebrief om mijn interesse in de openstaande functie bij uw bedrijf kenbaar te maken.
  5. Als toegewijde professional in mijn vakgebied, ben ik verheugd om mijn sollicitatie voor de functie bij uw bedrijf in te dienen.
  6. Als ervaren [functie], geloof ik dat mijn vaardigheden en ervaring in deze rol goed zouden passen binnen uw bedrijf.
  7. Ik ben op zoek naar een uitdagende nieuwe functie en ik denk dat de [functie] bij uw bedrijf de perfecte kans is om mijn carrière te bevorderen.
  8. Met grote belangstelling heb ik uw vacature gelezen en ik ben ervan overtuigd dat ik de ideale kandidaat ben voor deze functie.
  9. Mijn professionele achtergrond en persoonlijke vaardigheden sluiten nauw aan bij de vereisten van de openstaande functie en daarom solliciteer ik graag bij uw bedrijf.
  10. Het is met groot enthousiasme dat ik mijn sollicitatiebrief indien voor de functie die momenteel beschikbaar is binnen uw bedrijf.

5. Oefen je sollicitatiegesprek met AI

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! ChatGPT kan je helpen om dit gesprek voor te bereiden. Vraag bijvoorbeeld “op welke sollicitatievragen moet ik mij voorbereiden als ik solliciteer als management assistent bij de overheid? Geef 15 opties”. Je kunt ook sollicitatievragen door ChatGPT laten beantwoorden. Dat kan je helpen bij het formuleren van een antwoord dat bij jou past.

chatgpt2

Kortom, er zijn tal van mogelijkheden om AI in te zetten tijdens verschillende stappen in het sollicitatieproces. Of je nu op zoek bent naar informatie, een brief wilt schrijven of je voorbereidt op een gesprek. Jij kunt jezelf een voorsprong geven door AI slim in te zetten. Doe dit met aandacht en jouw persoonlijke touch. Want jouw creativiteit, inzicht en empathie zijn uniek.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!