terug

De meest kansrijke beroepen in de publieke sector

De arbeidsmarkt is de laatste jaren flink in beweging, met grote personeelstekorten tot gevolg. Ook de komende jaren wordt er nog veel krapte op de arbeidsmarkt verwacht. In een wereld die voortdurend verandert, is het belangrijk om te weten welke beroepen in de toekomst stabiel en veelbelovend zullen zijn. Met name in de sectoren overheid, onderwijs en zorg is er een groeiende behoefte aan gekwalificeerde professionals. In dit artikel duiken we in enkele van de meest veelbelovende beroepen binnen deze sectoren en ontdekken we waarom ze zo'n grote potentie hebben.

Een betekenisvolle baan in de zorg

Overheid

Ben jij op zoek naar een baan die voldoening geeft? Als medewerker bij een overheidsorganisatie draag je bij aan onze maatschappij. Je kunt echt iets voor anderen betekenen. Ben jij er klaar voor om de wereld iedere dag een stukje mooier te maken? Ontdek welke banen bij de Overheid in de toekomst kansrijk zullen zijn.

Beleidsadviseur

Een beroepsgroep die meerdere keren voorkomt op het lijstje met kansrijke beroepen binnen de overheid is de beleidsadviseur. Ze zijn nodig op verschillende gebieden, zoals ruimtelijke ordening/planologie, milieu, bestuurlijk-juridische zaken en economische zaken. Wil jij binnen een van deze richtingen invloed uitoefenen op de koers van een overheidsorganisatie? En wil je een bijdrage leveren aan de beste oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken? Dan is dit het ideale moment.

Administratief, secretarieel en HR

Welzijn, vitaliteit en gezondheid staan anno nu hoger in het vaandel dan ooit. Organisaties zetten massaal in op verzuimbeleid van personeel waardoor er een grote vraag is naar verzuimadviseurs en HR-adviseurs. Daarnaast heeft elke organisatie sterke en behendige administratieve krachten nodig, zoals Juridisch Administratief medewerkers en Managementassistenten. 

Onderwijs

Elke dag bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, de leukste reacties krijgen van jongeren of samen met collega’s een onderwijsprogramma ontwikkelen. Dat werken in het onderwijs betekenisvol is, behoeft eigenlijk geen uitleg.  In het onderwijs zijn ze altijd op zoek naar nieuwe leerkrachten, er is niet voor niets een lerarentekort. In het middelbaar onderwijs is bijvoorbeeld veel vraag naar docenten voor exacte vakken of talen en er is veel behoefte aan leraren voor in het basisonderwijs. Daarnaast is ook de vraag naar pedagogisch medewerkers voor in de kinderopvang groot.

Leerkracht

Het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs hebben momenteel te weinig leraren en schoolleiders. Hierdoor worden deze beroepen steeds kansrijker voor de toekomst. Vooral de vraag naar docenten Nederlands als tweede taal (N2T) is groeiende door de instroom van vluchtelingen. Deze ontwikkeling maakt een baan als docent N2T extra belangrijk.

Pedagogisch medewerker

Het personeelstekort in de kinderopvangsector is nog steeds groot. Daarom zijn Pedagogisch Medewerkers terecht opgenomen in de lijst van kansrijke beroepen.

Zorg

Naast dat de zorg een gewaardeerd vakgebied is, is het ook veelzijdig. Je zit nooit stil, want er is altijd wat te doen. De zorg staat door het flinke personeelstekort altijd te springen om nieuwe krachten. 

Doktersassistente

Het beroep van doktersassistent is zeer kansrijk voor de toekomst. Met de vergrijzende bevolking en groeiende zorgbehoeften stijgt de vraag naar gekwalificeerde medische professionals. Doktersassistenten spelen een belangrijke rol in ziekenhuizen en huisartsenpraktijken

Verpleegkundige

Er zijn steeds meer ouderen en mensen met chronische ziekten die goede zorg nodig hebben. Preventieve gezondheidszorg wordt ook belangrijker. Deze aspecten maken het beroep van verpleegkundige erg belangrijk. Er zijn ook meer specialisaties in de zorg, zoals intensieve zorg, oncologie en ouderenzorg. Dit maakt het beroep van verpleegkundige een waardevolle en veelzijdige keuze voor de toekomst.

Management in de zorg

Door de uitdagingen in de zorgsector is er een groeiende behoefte aan professionals die alles in goede banen kunnen leiden. Beroepen zoals casemanager, zorgmanager en adviseur zijn daarom zeer kansrijk voor de toekomst. Deze experts spelen een cruciale rol in het efficiënt en effectief organiseren van zorgdiensten en het bieden van waardevol advies in een steeds complexere gezondheidszorgomgeving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!