Tijd voor teambuilding
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

Tijd voor teambuilding

Teambuilding tips nodig? Vaak is de leidinggevende verantwoordelijk voor het bedenken en organiseren van activiteiten met als doel om het team beter te laten functioneren en te laten samenwerken. Maar je kunt natuurlijk ook zelf eens het heft in eigen handen nemen! Ideeën aandragen mag natuurlijk altijd. Daarom 5 tips voor de ideale teambuildingsactiviteit.

Samenwerken

Teambuilding wordt gezien als een activiteit die enerzijds leuk moet zijn, maar ook zeker moet bijdragen aan het vormen of in stand houden van een goed samenwerkend team. Zorg dan ook dat er bij de activiteit veel samenwerking gevraagd wordt.

Organiseer samen

De samenwerking begint eigenlijk nog voor de activiteit. Laat niet alle ideeën van je leidinggevende komen. Vraag eens rond bij je teamleden en draag ideeën aan bij je manager. Het team voelt zich ook meer betrokken bij de activiteit als zij zelf input aangeleverd hebben.

Nieuwe omgeving

Zorg dat er gekozen wordt voor een nieuwe omgeving. Het is vanwege de kosten en reistijd natuurlijk makkelijk om te kiezen voor een activiteit op de werkvloer, maar mensen komen dan niet makkelijk uit zijn of haar comfortzone. Een nieuwe omgeving zorgt voor een andere, informelere sfeer.

Evalueer

Bespreek na afloop wat er goed ging, maar ook zeker wat er beter kan. Op welke momenten kon de communicatie beter, wie neemt initiatieven en waar had je nog winst kunnen boeken? Dit zijn voorbeelden van vragen die je kunt bespreken tijdens de evaluatie.

Borrelen

Kijk bij het plannen van de activiteit ook goed naar de locatie. Zorg dat er altijd voldoende gelegenheid is voor een borrel na afloop van de activiteit. Een leuke locatie in de stad of in de buurt van een bar is natuurlijk ideaal! Praat tijdens deze borrel eens niet over het werk, maar leer elkaar echt kennen. Dit zal leiden tot betere relaties en zorgt voor een betere samenwerking op de werkvloer. Maar niet te dronken natuurlijk!

Om jullie alvast een beetje op het goede spoor te zetten hier alvast een aantal voorbeelden van leuke teambuilding activiteiten:

 • Wie is de mol
  Net als het televisieprogramma. Op internet zijn verschillende concepten beschikbaar, maar je kunt natuurlijk ook zelf wat in elkaar zetten.
 • In een kasteel
  Sommige kastelen of musea bieden de mogelijkheid voor een teambuildingactiviteit inclusief diner. Een andere, inspirerende locatie buiten de eigen werkomgeving.
 • Pubquiz met diner
  Een quiz in subteams is natuurlijk altijd leuk. Je kunt de rondes verschillend indelen; zakelijke vragen, persoonlijke vragen, ranking the colleagues, raad de kinderfoto’s. Noem het maar op. Maar je kunt natuurlijk ook voor een bestaande pubquiz gaan.
 • Escaperoom
  Ultiem samenwerkmoment! Ontsnappen uit een escaperoom. Alleen samen kun je de sleutel tot succes vinden.
Sjoerd Jans
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk bij Driessen.
Meer over Sjoerd

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *