terug

Wat je moet weten over je vakantiegeld

In de maand mei ontvangen de meeste mensen weer vakantiegeld. Weet jij al waar je het aan gaat uitgeven? Uit onderzoek blijkt namelijk dat lang niet alle Nederlanders het gebruiken voor hun vakantie. Het verduurzamen van de woning, sparen, aanschaf van luxe goederen en het doen van korte uitstapjes, staan na zomervakantie, in de top 5.

Waar heb je recht op?

Buiten België en Nederland is vakantiegeld een onbekend begrip, alhoewel in veel landen werknemers wel betaalde vakantiedagen krijgen, en soms andere toelagen zoals een 'dertiende maand'. Vrij uniek dus dat extra salaris om je vakantie uitgaven van te betalen.

Het geld dat je krijgt uitbetaald, ook wel vakantiebijslag of vakantietoeslag genoemd, is meestal 8% van je brutoloon. Het wordt vaak eind mei uitgekeerd en wordt berekend over het loon van 1 juni van het afgelopen jaar tot 1 juni van dit jaar. Als je eerder stopt in je functie wordt het opgespaarde vakantiegeld meteen uitbetaald. 
Werk je in loondienst, dan krijg je meestal één keer in het jaar het vakantiegeld. Uit Nibud-onderzoek blijkt dat omdat je het in één keer per jaar ontvangt, het bewuster besteedt. Als je je vakantiegeld maandelijks bij je loon ontvangt, wordt het eerder ‘gewoon’ dan één keer in het jaar een extraatje.  

Belasting

Let op: over je vakantiegeld betaal je ook nog belasting. Ons belastingstelsel heeft twee belastingschijven. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Het belastingtarief tot € 75.518 is 36,97 procent in 2024. Vanaf € 75.518 is het 49,5 procent. Je werkgever houdt hier al rekening mee en houdt elke maand een passend deel van het inkomen in.  
Het vakantiegeld komt echter bovenop je inkomen en kan daardoor in het hoogste tarief vallen. Het kan zijn dat het vakantiegeld volledig in een bepaalde belastingschijf valt, of voor een deel in een schijf en een deel in een andere schijf. Dit wordt bijzonder tarief genoemd.* 

Iedere maand opbouwen

Hoe kun je zien wat je hebt opgebouwd? Op jouw salarisstrook staat onderaan precies wat je werkgever heeft gereserveerd tot en met die maand. Zo weet je wat je al aan het ‘sparen’ bent en wat er in mei uitgekeerd wordt met je salarisuitbetaling. Wil je nog meer weten over je salarisstrook? Lees dan eens dit artikel.

Vakantiegeld anders uitgeven

Nederlanders besteden het vakantiegeld aan allerlei verschillende zaken. Want je hoeft je vakantiegeld natuurlijk niet per sé aan een vakantie uit te geven. Er zijn meerdere manieren om dit ‘extra geld’ slim te besteden:

  • Als je niet of later op vakantie gaat, kun je het geld (tijdelijk) apart zetten. Bijvoorbeeld op je spaarrekening. Zo geef je het minder makkelijk uit aan andere dingen. 
  • Heb je je financiële buffer op peil om noodzakelijke, onverwachte kosten te kunnen betalen? Zo niet, dan kun je deze met je ontvangen vakantiegeld aanvullen. 
  • Mocht je een grotere uitgave verwachten, zoals onderhoud aan je auto of woning? Dan kan het slim zijn om het geld daarvoor opzij te zetten.  
  • Ook kun je het investeren in de energiezuinigheid van je woning. Zoals isolatie of aanschaf van zonnepanelen. Dit kan op langere termijn een besparing op de energiekosten opleveren. 
  • Heb je schulden of misschien een betalingsachterstand? Dan kun je (een deel van) het geld gebruiken om dit af te betalen.  
  • Heb je wisselende inkomsten, door bijvoorbeeld seizoenswerk? Dan kan het verstandig zijn om het vakantiegeld opzij te zetten voor maanden met lagere inkomsten. 

Weet jij al wat je met je vakantiegeld gaat doen?

*Bron: Nibud

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!