terug

Tips voor een workaholic en ontdek meteen of jij er een bent

Hard werken, er is op zich niks mis mee en ik heb er nog respect voor ook. Maar je kunt het overdrijven. ‘Te’ is nooit goed, te hard werken dus ook niet. Maar wanneer sla je door en ben je een echte workaholic? En waarom is het zo slecht? En nog belangrijker dan dat: Wat doe je eraan?

Je ziet het vaak: hoe harder je werkt, hoe meer waardering je krijgt. Al is dat echt niet altijd op zijn plaats. De echte workaholics onder ons hebben namelijk een serieuze verslaving. Die verslaving is niet alleen slecht voor de workaholic zelf maar ook voor de organisatie.

Te hard werken is niet goed voor jezelf

Heel hard werken is gewoon niet gezond. Workaholics hebben nauwelijks tijd voor familie en vrienden, ze piekeren ’s nachts vaak over het werk en ontspannen zich zélfs op vakantie niet. Een hoge bloeddruk, vermoeidheid en hartkloppingen zijn workaholics dan ook niet onbekend.

Er is ook geen tijd om gezond te eten. Snel iets achter de computer eten dat doen workaholics nog wel, soms. Maar dit zorgt vaak voor maagklachten. Genoeg redenen dus om beter voor jezelf te gaan zorgen.

Doe je baas een plezier

Dat te hard werken niet goed voor je is moge dus duidelijk zijn. Maar wanneer je zo hard werkt voor je baas, wil ik je laten inzien waarom je ook je baas meer plezier doet met wat gas terugnemen.

Wanneer je altijd maar werkt, krijgen je lichaam en je hoofd niet de tijd om te herstellen. Dat houd je nog even vol maar uiteindelijk is het genoeg en is de kans groot dat je uitvalt door burn-outverschijnselen. Jouw werkgever draait dan voor de kosten op. En wat krijgt die daarvoor terug? Precies, helemaal niets. Tot je weer hersteld bent. Doe je werkgever dus een lol en sta niet altijd maar aan.

Waarom is het zo moeilijk om te stoppen?

Een werkverslaving wordt over het algemeen niet echt als een probleem gezien. Er zijn ook maar weinig onderzoeken naar gedaan. In Nederland zijn er zelfs geen cijfers over bekend. En dat terwijl een workaholic echt verslaafd is aan werk. Dat er zo weinig aandacht voor is maakt het niet makkelijker om een werkverslaving te voorkomen. Laat staan om er vanaf te komen.

Naast weinig aandacht voor werkverslaving is een verslaving nou eenmaal moeilijk te doorbreken. Vergelijk het met roken. Een workaholic krijgt een kick van waardering en succes. Er komt een stofje vrij in je hersenen door het ervaren van die waardering. Net als bij het roken van een sigaret.

Ben ik een workaholic?

Kun jij je werkmail en WhatsApp een uurtje laten voor wat het is? Gewoon niet naar omkijken? Dan is er waarschijnlijk vrij weinig aan de hand. Word je onrustig of voel je je enorm schuldig? Dan kun je weleens werkverslaafd zijn.

Ook zit er een verschil in of je zo hard en veel werkt omdat je het leuk vindt en het je niet al te veel energie kost of dat je maar door bikkelt om gewaardeerd te worden. Twijfel je nog of je een echte workaholic bent? Loop onderstaand lijstje dan eens na:

 • Je bekijkt regelmatig hoe je meer tijd vrij kunt maken om te werken.
 • Je besteedt meestal veel meer tijd aan werken dan je vooraf had gedacht.
 • Werk helpt je om gevoelens van hulpeloosheid, schuld en depressie te verminderen.
 • Mensen om je heen hebben je al eens gevraagd om minder te werken.
 • Als je niet kunt werken dan raak je gestrest of gefrustreerd.
 • Je vervangt hobby’s door werk.
 • Je gezondheid heeft te lijden onder je vele werken.

Over het algemeen een herkenbaar lijstje? Dan is dat een signaal voor je. Het is tijd om er wat aan te doen. Je lijf, brein én je omgeving zullen je dankbaar zijn. Je baas ook. Vind je het nog lastig om het verschil tussen hard werken en een werkverslaving te zien? Het verschil wordt best duidelijk als je onderstaande voorbeelden op een rijtje ziet staan:

 • Workaholics werken vanuit zelf opgelegde eisen.
  Harde werkers werken volgens de eisen van hun baas of functie.
 • Workaholics kunnen de gewoonte van werken slecht uitschakelen.
  Harde werkers kennen het verschil tussen werken en even niet werken.
 • Workaholics werken ten koste van andere activiteiten.
  Harde werkers willen het werk nog wel eens neerleggen voor een wekelijks rondje hardlopen of de verjaardag van een vriend.
 • Workaholics ervaren een achtbaan van positieve en negatieve gevoelens.
  Harde werkers hebben een stabielere emotionele balans.
 • Workaholics werken vanuit een gevoel van moeten en druk.
  Harde werkers vanuit passie en enthousiasme.

De onderliggende reden

Weten wat een workaholic is, en of jij het bent, dat is stap 1. Maar de onderliggende reden van het hard werken of werkverslaafd zijn is net zo belangrijk. Voel jij je direct schuldig als je even niet met werk bezig bent? Dan kan dit te maken hebben met perfectionisme of onzekerheid. Als dit het geval is dan zit daar de kern van je “probleem” en doe je er goed aan om dat aan te pakken. Hoe, daar kom ik later op terug.

Soms is werken een uitvlucht omdat andere dingen in je leven niet zo lekker lopen. Ik ga hier niet verkondigen dat je geen afleiding mag zoeken maar let wel op dat je niet doorslaat. Hier leg ik je uit wat het skippybal effect is van het weglopen voor minder leuke dingen. Ik weet hoe het is. Trust me.

Het kan ook zo zijn dat je voortdurend nieuwe ervaringen en uitdagingen nodig hebt. Je haalt dan een kick uit mooie resultaten, maar hebt steeds nieuwe prikkels nodig. Op zich geen ramp maar let op dat je niet teveel van jezelf vraagt en goed voor jezelf blijft zorgen. Probeer je kick eens uit sporten te halen en daar je grenzen in te verleggen.

Minderen met “aan” staan

Ben je tot de conclusie gekomen dat je toch wel wat moet minderen met werken? Dan heb ik tips voor je:

 1. Stop! Trap de noodrem in. Nu. Niet alleen een tandje terugschakelen maar neem een paar dagen vrij en tank bij. Je bent waarschijnlijk al een tijdje te ver gegaan en om te voorkomen dat je uitvalt moet je echt even hard die rem intrappen. Werkverslaafd zijn is iets serieus dus pak het serieus aan.
 2. Onderzoek waarom je zo hard werk. Dit kan, zoals ik eerder al schreef, uit perfectionisme of onzekerheid komen. Wanneer je de reden weet kun je het aan gaan pakken. Maar soms kunnen we dit niet alleen. Verslavingen zijn moeilijk te verslaan en hulp zoeken is absoluut geen schande. Het kan zelfs noodzakelijk zijn als je een burn-out wil voorkomen.
 3. Stel nieuwe doelen en nieuwe grenzen. Gezonde grenzen welteverstaan. Maak samen met je leidinggevende een plan hiervoor. Delegeer taken in goed overleg en stel prioriteiten. Stem goed af wie zaken van je over kan nemen en maak daar ook gebruik van. Oh enne.. houd je ook aan die grenzen. Spreek ze uit, hoe moeilijk ook. Je mag ook best aangeven dat je het moeilijk vindt om je aan die grenzen te houden. Op die manier kunnen je collega’s je hierbij helpen.
 4. Neem ongegeneerd pauze. Een echte lunchpauze van een half uur. En ga niet stiekem na tien minuten weer aan het werk. Ben je klaar met lunchen maar is het half uur nog niet om? Ga even een stukje lopen. Houd je aan je pauze. En lees het stuk het belang van pauze eens.
 5. Neem tijd voor jezelf. Neem afspraken met jezelf, zoals gaan sporten, net zo serieus als een vergadering voor je werk. Zet het in je agenda en houd jezelf eraan. Plan ook een momentje tv-kijken in. Ja echt! Ik wil je vragen om dit minimaal één keer in de week te doen. Door even tijd te nemen om niet productief te zijn, ben je later juist extra productief. Plus je voorkomt dat het je allemaal teveel wordt en uitvalt.
 6. Relativeer je redenen om te werken. Gedachten als “Het is nu heel druk” kunnen best waar zijn maar als je echt een workaholic bent dan komen er nooit rustigere tijden. Ergens zul je toch die stap terug moeten doen en nu is het beste moment. Weet ook dat onderzocht is hoe lang iemand productief kan zijn. Die grens ligt rond de 50 uur per week. Werk je meer dan dat? Weet dan dat ook jij niet meer productief bent.

Kortom: te hard werken, daar heeft je baas niets aan. En jijzelf ook niet. Doe op tijd eens iets waar je blij van wordt en zorg goed voor jezelf. Daar heeft je baas wél baat bij!

Bronnen: Gezondheidsnet.nl en Timemanagement.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!