terug

Over vijf jaar wil ik…

“Waar zie jij jezelf over vijf jaar?”. In negen van de tien sollicitatiegesprekken krijg je deze vraag toegeworpen. En vreemd is dat niet, want het zegt natuurlijk veel over jou als kandidaat en je verwachtingen ten opzichte van de functie én organisatie. Maar wat is het goede antwoord nu eigenlijk? Hoeveel ambitie toon je en wanneer is het té? Het begint allemaal bij een goede voorbereiding…

Het heden en verleden

Reflecteer je loopbaan tot zover eens aandachtig. Bekijk je genoten opleidingen, het aantal jaren werkervaring en welke belangrijke taken je allemaal hebt uitgevoerd in het verleden. Vraag jezelf ook af in welk niveau je momenteel zit, ben je nog junior of een doorgewinterde senior? Kijk daarbij goed naar je competenties, maar ook naar wat je nog kunt ontwikkelen.

Over vijf jaar

Dat je bereid bent te ontwikkelen is – en blijft – essentieel in de huidige maatschappij. Maar ontwikkelen betekent niet per definitie binnen een bepaalde tijd een stap omhoog. Misschien wil jij je juist specialiseren in iets wat je graag doet? Een deskundige worden in jouw vakgebied, je taken verder uitbreiden, meer verantwoordelijkheid in je team of wil je nog gerelateerde trainingen gaan volgen. Er zijn verschillende doelen. Het is belangrijk deze wens vooraf in kaart te brengen voor jezelf.

Met de vraag over je lange termijn doel wordt met name gezocht naar de rode draad in je verhaal en welke meerwaarde jij kunt bieden aan je potentiële werkgever. Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn en wees vooral jezelf, dan is de kans het grootst dat je in een omgeving terecht komt waar gehoor kan worden gegeven aan jouw ambitieniveau.

Als je niet goed weet waar je naar toe zou willen, onderzoek het carrière pad van je studiegenoten eens op LinkedIn. Of de medewerkers van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Het zou een nuttige bron van inspiratie voor je kunnen zijn.

De potentiële werkgever

Weet je wat de positie waarvoor je solliciteert precies inhoudt? Lees de vacature-tekst goed door en reflecteer dit op jezelf. Plaats de taken en verantwoordelijkheden uit de vacature in een relevante context en leg hierbij uit hoe deze gaan bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Zo laat je ook zien dat je veel kennis hebt van de functie en dat jij je goed hebt voorbereid.

Doorloop ook de bedrijfswebsite goed. Wat is de manier van communiceren, en wat zegt dit over de bedrijfscultuur? Hieruit kun je je een idee vormen of ze faciliteren in zelfontwikkeling en doorgroeimogelijkheden. Maar bovenal is het belangrijk na te gaan of jij in deze beschreven cultuur thuishoort. Ook de grootte van het bedrijf zegt vaak veel over de mogelijkheden.

Het antwoord op de hamvraag

Door jouw ambities te koppelen aan de vraag van de organisatie kun je jouw kans op succes aanzienlijk vergroten. Doorloop bovenstaande punten voor jezelf en probeer in te schatten wat je potentiële werkgever zoekt in de ideale kandidaat. De één zet de stip ver weg op de horizon en de ander doet dit stap voor stap. Er is geen goed of fout. Het is maar net wat bij jouw “over vijf jaar” past.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!