terug

Netwerken, hoe dan? Wij geven je 7 tips!

Netwerken. Wat is het eigenlijk? Als je op internet gaat kijken, geven ze de volgende definitie aan: “Netwerken is het in kaart brengen, leggen en onderhouden van contacten met een bepaald doel. Je gebruikt relaties, organisaties en persoonlijke contacten om jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt te verkennen”. Netwerken wordt als noodzakelijk gezien, omdat het dé manier is om een nieuwe baan te vinden, klanten te vinden en goed op de hoogte te blijven van ontwikkelingen om je heen.

Maar hoe doe je dit eigenlijk? Je krijgt van ons 7 tips waarmee netwerken voor jou een stuk makkelijker wordt.

Tip 1: Netwerken

Het woord zegt het al, je moet hier zelf aan werken. Door je in plaats van passief, actief op te stellen, heb je je eerste stap al gezet.

Tip 2: Neem een open houding aan

Wanneer je naar een beurs of evenement gaat, stel je zelf open. Dit bereik je onder andere door je handen langs je zij te houden, rechtop te zitten, iemand recht in de ogen aan te kijken en je gezicht met rust te laten.

Tip 3: Maak contact

Het meest laagdrempelig is om mensen te benaderen die alleen zijn. Stel jezelf voor en toon interesse door vragen te stellen. Een andere optie is om je bij een groep te voegen. Luister naar het gesprek en probeer in te haken met een waardevolle bijdrage.

Tip 4: Luister goed naar de ander

Hierdoor hoef je niet twee keer dezelfde vraag te stellen. Misschien een open deur, maar door je in te leven in de ander toon je interesse. En dat vinden mensen fijn. Focus dus op je gesprekspartner en let niet op zaken die buiten het gesprek om gebeuren.

Tip 5: Netwerken stopt niet

Wanneer je de deur achter je dicht trekt (op je werk). Integendeel, ook op een feestje, in de kantine van je sportclub of bij een wijncursus, kun je netwerken. Als je denkt dat je nu of later iets voor elkaar kunt betekenen, hou dan contact. Geef je visitekaartje af of voeg diegene toe aan je netwerk op LinkedIn.

Tip 6: Voeg iemand toe op LinkedIn

De vorige tip zei het al. Het is het wel belangrijk dat je een LinkedIn profiel hebt. Met een LinkedIn profiel kunnen anderen jou toevoegen, maar kun jij zelf ook je netwerk opbouwen. In Nederland hebben al meer dan 6 miljoen mensen een account. Zeker de moeite waard om hier tijd in te investeren! Let wel op: wanneer je een account aanmaakt, maak je profiel dan ook compleet en hou je profiel actueel.

Tip 7: Geef iets terug aan een ander

Je zult merken dat mensen iets voor jou kunnen betekenen. Dat is natuurlijk heel fijn. Het is daarin wel belangrijk dat je ook iets terugdoet voor een ander. Zie je bijvoorbeeld dat iemand uit jouw netwerk op zoek is naar iemand voor een bepaalde functie? En heb jij die persoon in je netwerk? Breng ze dan in contact met elkaar.

Heb je bovenstaande tips uitgevoerd? Mooi! Dan heb je een goed begin gemaakt om je eigen netwerk op te bouwen. Nu is het belangrijk om dit vol te houden. Gun jezelf de tijd om je netwerk verder uit te breiden. Ook al levert een contactpersoon niet direct iets op, investeer er toch tijd in. Wie weet kan deze persoon iets voor je betekenen in de toekomst of wellicht dat een contactpersoon van deze contactpersoon je verder kan helpen. Heel veel succes!

Is netwerken met behulp van de 7 tips voor jou een stuk makkelijker geworden? En ben je opzoek naar een nieuwe baan? Bekijk dan onze vacatures.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!