terug

Maak jouw stage waardevol

Het is maandagochtend. De wekker gaat en het is tijd om je klaar te maken voor je eerste stagedag. Een drukke maar leerzame periode breekt aan. Lange dagen, vreemde mensen, hoge verwachtingen… Het blijft allemaal spannend, maar je wilt bovenal het allerbeste uit je stage gaan halen. Hoe pak je dit nu goed aan?

Laat zien wat je in huis hebt

De stage is natuurlijk een voorproefje op de rest van je carrière. Daarom is het belangrijk om te laten zien wat je in huis hebt en je wilt natuurlijk een goede indruk achterlaten. Het komt immers ook op je cv te staan. Belangrijk daarbij is dus om vooraf je verwachtingen en wensen goed te managen.

Beschrijf wat je precies zou willen bereiken in deze periode en welke sterke punten je gaat benutten. Maar ook aan welke punten je nog zou willen werken. Bedenk op welke manieren je stagebedrijf je hierin kan helpen en geef dit vooral ook bij ze aan. Je laat daarmee zien dat je een professionele houding hebt en je geeft structuur aan je ontwikkeling. En vertrouw vooral op je eigen kunnen. De recente kennis en positieve energie die jij als stagiair meebrengt is voor elke organisatie een aanwinst.

Toon initiatief

Een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle stageperiode is initiatief nemen en uit je comfortzone durven te stappen. Hier leer je het meest van. Dus heb je tijdens een vergadering iets goeds in te brengen? Doen, steek je hand op! Of zijn er vanuit je studie creatieve ideeën die je stagebedrijf misschien op weg kunnen helpen? Draag ze dan vooral ook aan, laat je talenten zien.

Heb je tussendoor even niets te doen? Ga dan niet achterover leunend in de stoel je Facebook checken. Maar wees proactief en laat zien dat je je graag nuttig maakt. Neem bijvoorbeeld ook eens een kijkje op andere afdelingen om een beter beeld van de organisatie en de mogelijkheden te krijgen.

Vallen en opstaan

Je bent nieuw en soms nog onervaren op de werkvloer, dat vergeten je collega’s heus niet. Dus niet alles kan in één keer goed gaan, een stage is er immers ook om van te leren. Fouten maken mag dus. Maar stel altijd vragen voor feedback. Wat doe je goed? Wat kun je verbeteren? Hoe pakken collega’s bepaalde situaties aan, en waarom nou juist zo? Voed jezelf met deze kennis en neem de tips ter harte!

De ‘vrijmibo’

Het uitbreiden van je professionele netwerk is tijdens je stage natuurlijk een uitgelezen kans. Maak dus een praatje met zoveel mogelijk collega’s. Bij het koffiezetapparaat, tijdens de lunch en sla vooral de vrijdagmiddagborrel niet over.

Laat zien dat je er bent, wie weet op welke manier je dit later nog van pas gaat komen! Probeer dus ook na je stage deze lijntjes warm te houden en maak gebruik van connecties op LinkedIn.

Succes met je stage en vooral veel plezier!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!