terug

Eerste werkdag bij je nieuwe baan? Geen stress!

Gefeliciteerd, je hebt de baan! Dé woorden waar je op hebt gewacht. Maar nu komt het.. de eerste werkdag bij je nieuwe baan. Klamme handjes daar kan ik weinig aan doen maar ik kan je wel helpen optimaal voorbereid je eerste werkdag in te gaan!

Bij een nieuwe baan komt best wat kijken. Vaak is een Verklaring Omtrent Gedrag nodig, moet je jouw collectieve zorgverzekering omzetten en natuurlijk je contract ondertekenen. Als het goed is dan heb je dit voor jouw eerste werkdag al geregeld. Om jouw eerste werkdag zo goed mogelijk door te komen zijn een aantal zaken van belang. Ik heb ze voor je verzameld.

What to wear?

Veel bedrijven hebben afspraken over wat wel of niet kan qua kleding. Soms is dit schriftelijk vastgelegd maar soms ook niet. Zorg hoe dan ook dat je op de hoogte bent van wat binnen deze organisatie kan. Een blauwe jeans bijvoorbeeld. Je staat ervan versteld hoeveel bedrijven dit niet goedkeuren. Sta jij op je eerste werkdag bij je nieuwe baan dan toch, onvoorbereid, in een blauwe jeans dan zal jouw eerste werkdag niet erg prettig voelen.

Extra tip: leg je kleding de dag van tevoren alvast klaar. Dit scheelt tijd en stress.

Vervoer

Je bent waarschijnlijk tijdens de sollicitatieprocedure al op je werkplek geweest maar hoe ga je er op je eerste werkdag naartoe? Op de fiets? Weet je de fietsenstalling dan te vinden en heb je daar de sleutel al van? Zo niet, vertrek dan wat eerder zodat je dit nog kan regelen. Ga je met de auto? Waar mag jij parkeren nu je geen bezoeker meer bent?

Lunch

Veel bedrijven hebben een kantine of zelfs een brasserie. Weet je niet zeker hoe dit bij jouw nieuwe werkgever is? Zorg dan dat je een lunchpakketje bij je hebt. Just in case.

Extra tip: bereid je lunch ’s avonds alvast voor. Zo heb je in de ochtend minder tijdsdruk.

Een goede nachtrust

Natuurlijk heb je niet alles in de hand. Als de hond van de buren je om 3.00 uur een serenade brengt dan is het “dag nachtrust”. Maar je kunt wel op tijd naar bed gaan in de hoop dat je een beetje door kunt slapen ondanks de spanning die je misschien voelt. Ga desnoods ’s avonds een stuk wandelen zodat je fysiek moe bent wanneer je naar bed gaat en makkelijker in slaap valt.

Sta op tijd op

Neem ’s ochtends ruim de tijd. Ontbijten met de kriebels in je buik gaat wat lastiger dus calculeer dat in bij het zetten van de wekker. Wil je op je werk ontbijten? Die kans krijg je waarschijnlijk niet op je eerste werkdag.

Ben op tijd

Je maakt natuurlijk geen beste indruk wanneer je op je eerste werkdag al te laat bent. Vertrek dus op tijd! Check de routeplanner/ reisplanner en tel er voor alle zekerheid nog 5 minuten bij op. Liever wat te vroeg dan te laat.

Mobiele eenheid

Je mobiel sleep je waarschijnlijk overal mee naartoe en dat is prima. Maar zet het geluid uit voordat je naar binnen gaat op je eerste werkdag. Zo word je niet gestoord en maak je een betere indruk dan met een telefoon die steeds meldingen geeft van de succes-wens appjes.

Last van zenuwen?

Heel normaal om op je eerste werkdag wat zenuwachtig te zijn. Stop gewoon een busje deo in je tas of zo’n mini variant in je jaszak en check bij aankomst even op het toilet of je er niet oververhit uitziet. Daar heb je alle tijd voor als je 5 minuutjes eerder vertrekt dan je eigenlijke planning was. Om je nog net wat zekerder te voelen is het ook altijd een goed idee om een pepermuntje te nemen voordat je naar binnen stapt. Let natuurlijk wel op dat je mond leeg is wanneer je binnen bent.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Je hoeft echt niet alle namen van je nieuwe collega’s meteen te onthouden. En ook niet hoe de baby van de baas heet. Dit soort dingen worden je in de eerste periode echt wel vergeven dus leg jezelf niet te veel druk op. Vraag het vooral als je iets niet weet of ergens over twijfelt. Nu is hét moment waarop je nog niet raar aangekeken wordt als je iets niet weet of een naam vergeten bent. Er zijn dus geen domme vragen. Cliché maar waar.

Met deze tips ga je een stuk zekerder je eerste werkdag bij die nieuwe baan in. Gaat er alsnog iets mis? Geen stress! Je bent nog steeds een mens en het wordt je echt wel vergeven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!