terug

De weg naar succes gaat niet alleen omhoog

Wanneer ben je succesvol in je carrière en door wat wordt dit bepaald? De carrièreladder is een abstract begrip. Sta je onderaan de ladder, bovenaan of misschien ergens er tussenin en hoe weet je waar je staat op deze ladder? Maar vooral ook: is de plek op die ladder nou echt belangrijk?

Dromen

Als kind heb je dromen. Je wilt later bij de politie of brandweer of misschien wilde je dierenarts of bankdirecteur worden. Je schetst als het ware je eigen carrièreladder. Je hebt geen idee hoe hoog die ladder is en wat je onderweg allemaal tegenkomt. Wel voelen veel mensen sociale druk om te presteren. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het verwachtingspatroon van jezelf en je omgeving, status, aanzien en je financiële situatie. Maar wat versta jij zelf onder presteren, wanneer ben jij tevreden én gelukkig met je eigen carrière?

Sociale druk

Die sociale druk om te presteren, helpt je dat in je ontwikkeling of belemmert het je loopbaan? Hoe loyaal ben je naar je omgeving, je werkgever en naar jezelf? Steeds meer realiseren werknemers zich dat eerlijk zijn naar jezelf over jouw eigen loopbaan belangrijker is dan loyaal zijn naar je omgeving. Waar liggen je talenten, wat wil je bereiken en welke eisen stel je daaraan? Zelf heb ik ervaren dat vaak van medewerkers wordt verwacht dat ze de ladder steeds verder omhoog beklimmen. Doorgroeien zowel in functie als in salaris, ervaring en opleidingsniveau zijn dan het uitgangspunt bij het hebben van een “mooie” carrière. Hoe staat dit in verhouding tot jouw werkplezier, geluk en persoonlijke ontwikkeling?

Ratio en gevoel

Je kunt op een ladder omhoog lopen maar ook omlaag en je kunt ook op een bepaalde hoogte blijven staan. Als je de sociale druk en je eigen verwachtingen opzij zet en kijkt naar je passie, wat zou je dan willen doen? Heb je het lef om een promotie te weigeren, minder uren te gaan werken of zelfs een functie met een lager salaris te accepteren? Of wil je juist meer uren op je werk doorbrengen? Vragen die ik regelmatig hoor en ook voor mezelf heb beantwoord. Voor mij blijft altijd de bovenliggende vraag: waar word ik het gelukkigste van?

Je wordt gezien als de beste adviseur in je team en krijgt een leidinggevende baan aangeboden. Natuurlijk zegt het stemmetje van de status en loyaliteit: accepteren! Als je eigen ik zegt “gaaf, daar ligt mijn ambitie en daar word ik blij van” dan zeg ik doen! Maar als je ratio ja zegt en je gevoel nee, volg dan je hart. De beste automonteur is immers niet altijd de beste en gelukkigste chef werkplaats.

Blijf dromen!

Mensen laten zich primair leiden door twee componenten: angst en liefde. Laat jij je leiden door angst omdat je bang bent je baan te verliezen, je omgeving teleur te stellen of je status te verliezen? Of handel je uit liefde en volg je jouw passie? Mij maakt het niet uit waar ik sta op de ladder. Sterker nog, voor mij is er geen carrièreladder. Ik doe waar ik plezier in heb, waarbij ik authentiek kan zijn en mezelf kan blijven ontwikkelen. Jouw passie vind je door dingen uit te blijven proberen en door te blijven dromen. Dan ben je in mijn optiek pas écht succesvol in je carrière. Uiteindelijk gaat het er niet om wat je later wordt maar om wie je nu bent!

Bron: Carriereswitch.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!