terug

Boost jouw carrière met een traineeship

Een traineeship kan jouw carrière een vliegende start geven. Maar wat is een traineeship precies? Hoe ziet de invulling eruit en wat staat je te wachten aan het eind van je traineeship? In dit blog vind je antwoorden op al je vragen, zodat jij na het lezen precies weet welke keuze bij jou past.

Als jij net je diploma van het hoger onderwijs in ontvangst hebt genomen dan kun je natuurlijk solliciteren op een mooie vacature voor starters. Maar misschien vind je het veel fijner om nog een tijdje intensieve begeleiding te krijgen om op die manier een functie eigen te maken. Dan past een traineeship goed bij jou.

Wat is een traineeship?

Een traineeship bereidt jou voor op een specifieke functie of baan. Je krijgt betaald, maar bent eigenlijk nog in opleiding. Je werkgever kiest jou vanwege een specifieke opleiding die je hebt afgerond of vanwege bepaalde vaardigheden. Tijdens jouw traineeship investeert jouw werkgever in de ontwikkeling van de vaardigheden die jij nodig hebt om als professional in een bepaald vakgebied je rol zo goed mogelijk uit te voeren.

Hoe lang duurt een traineeship?

De meeste traineeships duren één of twee jaar. In die periode krijg je veel informatie die je nodig hebt voor het (zelfstandig) uitvoeren van jouw functie. Zo leer je bijvoorbeeld de markt kennen waarin de organisatie actief is. Je wordt bekend met vaktermen en je gaat werkzaamheden oppakken die je later ook gaat uitvoeren. Wanneer je tegen problemen aanloopt of vragen hebt, kun je tijdens je traineeship altijd terugvallen op je begeleiders of coaches.

Het doel is dat je na je traineeship exact weet wat er van jou wordt verwacht. Je bent bekend met de werkzaamheden die horen bij jouw functie en weet welke doelen je moet behalen om succesvol te zijn. Dit maakt van jou een volwaardige collega die bijdraagt aan de organisatiedoelstellingen.

Dit zeggen onze eigen trainees

Ook bij onze familiebedrijven IJK en Reijn vind je diverse traineeships op het gebied van HRM, accountmanagement en software. Lees hieronder hun ervaringen:

Renée Gruijters: “Ik vind de combinatie van trainingen, praktijkcases, humor en nu echt aan de slag heel fijn! We hebben echt een leuke groep trainees en leren iedere dag op allerlei gebieden (soft- en hardskills). Er wordt ook echt de tijd voor genomen en bij uitdagingen is iedereen bereid om te helpen”

Ted van Steenoven: “Een traineeship is een fantastische manier om je eerste echte baan te beginnen. Goede begeleiding en starten met een groep trainees maakte dat ik me meteen op mijn gemak voelde en creëerde een ideale leeromgeving. Wat mij het meest is bijgebleven: Het plezier waarmee ik trainingen heb gevolgd. De stof was af en toe taai maar toch ging ik met plezier naar iedere training.”

Thijs van Lierop: “Een goed begin is het halve werk, dat heb ik afgelopen jaar wel gemerkt. Het traineeship is de ideale manier om kennis te maken met de organisatie en het salarisvak. Samen met je mede trainees het traject doorlopen creëert verbondenheid en het zal je verbazen hoeveel je van elkaar kunt leren, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak.”

Sofie Geerdes: “Ik heb voor dit traineeship gekozen omdat ik na het afronden van mijn WO-opleiding nog een grote “gap” ervaarde tussen hetgeen ik geleerd had tijdens mijn opleiding en de praktijk. Doordat je in een traineeship vier dagen werkt bij de klant en één dag nog een opleiding volgt, ontwikkel je je niet alleen tijdens het werk maar krijg je daarbij ook tools aangereikt en vaardigheden aangeleerd tijdens de opleidingsdagen. Voor mij de perfecte combinatie!”

Waar vind ik een traineeship?

Ben je enthousiast geworden en wil jij net als Renée, Ted en Thijs starten met een traineeship? Dan kun je jouw zoektocht het beste online starten, net als bij het zoeken naar vacatures. Zoek op ’traineeship’ via een zoekmachine of direct op een jobboard. Neem ook zeker een kijkje op de website van de organisatie waar je graag zou willen werken. Grotere bedrijven bieden vaak veel verschillende traineeships aan om met name starters een vliegende start te bieden.

Ook bij de bedrijven van Driessen Groep, waar Driessen onderdeel van uitmaakt, vind je diverse traineeships.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!