Tips voor een goed eindejaarsgesprek, ook in de coronacrisis
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

Tips voor een goed eindejaarsgesprek, ook in de coronacrisis

Het einde van het jaar nadert. Staat jouw eindejaarsgesprek al op de agenda? Het afgelopen jaar stond natuurlijk vooral in het teken van de coronacrisis. Het was een jaar waarin gemaakte afspraken werden uitgesteld en waarin voor velen van ons de manier van werken compleet veranderde. Je leidinggevende heeft op afstand minder zicht op jouw functioneren. Hoe representatief is het beeld van de afgelopen periode dan? Toch is het juist nu van groot belang om met elkaar in gesprek te gaan over doelstellingen en prestaties.

Wat is anders aan een eindejaarsgesprek in de coronacrisis?

Nu thuiswerken de norm is, zal de setting van het eindejaarsgesprek er anders uitzien. Ook qua inhoud kunnen andere punten besproken worden. De kans is groot dat je leidinggevende dit jaar een aantal extra punten aan bod wil laten komen. Denk aan vragen zoals hoe je het thuiswerken ervaart en hoe de samenwerking met collega’s op afstand verloopt.

Natuurlijk wil je je goed voorbereiden op dit gesprek. Zorg er daarom voor dat je op tijd de agenda van de te bespreken punten ontvangt. Normaal gesproken is het eindejaarsgesprek vooral een eenzijdig gesprek waarin je leidinggevende aan het woord is. Ook dat kan dit jaar best eens anders zijn. Evalueer voor jezelf hoe je de afgelopen periode hebt ervaren en wat de komende periode je verwachtingen zijn van je werkzaamheden, resultaten, de samenwerking met collega’s en van je leidinggevende op afstand.

Veel mensen hebben de afgelopen periode meer dan ooit stil gestaan bij welke kant ze op willen met hun persoonlijke ontwikkeling en wat ze belangrijk vinden in hun werk. Neem de tijd om deze persoonlijke doelen en wederzijdse verwachtingen voor de komende periode met elkaar te bespreken.

Geen leuk nieuws gekregen?

Het is nooit leuk om te horen dat je niet naar verwachting functioneert. Maar wanneer je dit via een digitale verbinding te horen krijgt dan is dit extra lastig. Je reactie kan anders zijn dan in een fysiek gesprek en je mist een groot deel van elkaars lichaamstaal. Dit maakt het ook voor jouw leidinggevende extra lastig.

Wees niet bang om jezelf kwetsbaar op te stellen en hardop na te denken. Wellicht hebben er in de afgelopen periode dingen meegespeeld waardoor je anders bent gaan functioneren. Dit kan een verandering zijn geweest in je werk of communicatie met collega’s, maar ook in je privésituatie. Wanneer je denkt dat je mindere prestaties het gevolg zijn van de situatie rondom de coronacrisis, benoem dit dan naar je leidinggevende. Bedenk samen wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je prestaties weer omhoog gaan. Zorg ervoor dat je een verslag ontvangt van de gemaakte afspraken.

Lees ook Omgaan met teleurstelling

Zorg voor positiviteit

Of je in de afgelopen periode nu minder hebt gepresteerd of juist meer, probeer altijd met frisse moed de toekomst tegemoet te zien. De coronacrisis vergt enorm veel aanpassingsvermogen van ons allemaal, ook van jou. Om nog maar niet te spreken over de zorgen die de crisis met zich mee brengt. Blijf daarom altijd met elkaar in gesprek en toon je bereidwilligheid. Een eindejaarsgesprek is een mooi moment om nog beter na te denken over wat je samen wilt evalueren, maar laat dit niet het enige moment zijn. Heb vertrouwen en toon betrokkenheid en collegialiteit. Dit zal jouw leidinggevende een positief beeld geven en aanmoedigen om er de komende tijd samen tegenaan te gaan.

Bronnen: Beoordelingstraining.nl en Rendement.nl

Carina Estévez
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur HRM.
Meer over Carina

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.