Zet een vergrootglas op jouw talenten
Personal branding
Leestijd: 2 minuten

Zet een vergrootglas op jouw talenten

Precies een jaar geleden startte ik een loopbaantraject met een coach. Gewoon, om mijn loopbaan eens onder de loep te nemen. Nooit verkeerd. Niet alleen resulteerde dat in de werkplek waar ik me vandaag de dag met veel plezier bevindt. Ook wist deze coach me mijn meerwaarde – mijn personal brand – te leren ontplooien.

Wie ben je en waar sta je voor?

Personal branding is jezelf als merk zien en bewust bouwen aan je imago. Je gebruikt je persoonlijkheid, kennis en ervaring om je te onderscheiden van anderen. Mijn coach kopte sessie één meteen goed in. ‘Wat zijn jouw normen en waarden?’. Daar ging ik al. Waar sta ik voor? En wat wil ik uitstralen? Met het vinden van dit antwoord schetste ik een beginkader van het traject. In de volgende sessies onderzochten we kwaliteiten en passies. Wat zijn je sterke punten, waar ligt je kracht? Waar word je gelukkig van? Maar ook, hoe stel ik mezelf voor? En welke indruk laat ik achter?

Keuzes maken

Het liefst zou ik alles voor iedereen willen zijn. Daar ondervonden we nog een struikelblok. Want dit is simpelweg niet mogelijk. Een succesvolle personal branding gaat namelijk om keuzes maken. Wanneer jij je richt op wat je leuk vindt om te doen, is het een stuk minder moeilijk om jezelf te profileren. Het gebeurt dan namelijk vanuit je intrinsieke motivatie, vanwege je interesse in een bepaald vakgebied of bepaalde materie. Wat kun jij beter dan de meeste anderen? Waar ben jij echt in gespecialiseerd en waar heb je veel kennis en verstand van? Je kunt daar zelf over nadenken, maar vraag het ook eens aan anderen.

Blijf jezelf

Jezelf als merk promoten. Eerlijk is eerlijk. Het druist wel een beetje tegen onze nuchterheid in, niet? Toch is het in de huidige arbeidsmarkt broodnodig. Het helpt je om je te onderscheiden in de massa. Kom met je eigen verhaal. Blijf vooral bij jezelf. Door een vergrootglas te zetten op jouw persoonlijke talenten bepaal je met meer zelfvertrouwen jouw koers, en zo haal je meer plezier en voldoening uit je werk. Op het moment dat ik hier zicht op kreeg, kwamen nieuwe initiatieven in beweging. En daar zit ik een jaar later. Dagelijks bemiddel ik de juiste persoon voor de juiste plek. Een rol waarbinnen ik het beste uit mijzelf kan halen.

Lotte Centen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Lotte

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *