Wij hebben de meeste energie!
Leestijd: 2 minuten

Wij hebben de meeste energie!

In Europa zijn de Nederlandse werknemers het meest energiek en productief tijdens de werkdag. En ze hebben ook nog eens het minste last van energiedips. Een derde voelt zich minder energiek na de lunch. In de rest van Europa geldt dat voor bijna de helft van de werknemers. Zo blijkt uit het European Eating at Work-onderzoek van Eurest onder 9477 werknemers in tien Europese landen.

We hebben in Nederland de meeste energie, terwijl we toch de minste pauze (26 minuten) nemen. Dat komt volgens het onderzoek doordat de kwaliteit van je werklunch de grootste invloed heeft op de productiviteit en niet de tijd die je eraan besteedt.

Nederlandse werklunch

Remco Kokkelink, commercieel directeur bij Eurest, legt uit wat de kwaliteiten zijn van die Nederlandse werklunch. “Waar in andere landen vaak wordt geluncht met warme maaltijden, eten we in Nederland licht met een boterham, frisse salade of soep. Dat ligt niet zo zwaar op de maag, waardoor werknemers minder last hebben van een dip na de lunch.” Daarnaast lunchen we in vergelijking met andere landen veel met collega’s. Ook dat pakt positief uit voor onze productiviteit.

Drinkgedrag

Een andere goede gewoonte van de Nederlandse werknemer is ons ‘drinkgedrag’ tijdens ons werk. We drinken dagelijks gemiddeld 5,9 glazen op het werk. Dat is meer dan een glas boven het Europees gemiddelde. Daarbij is kraanwater het populairst, gevolgd door filterkoffie en thee.

Volgens Kokkelink zou je eigenlijk dagelijks tijdens je werk acht tot tien glazen moeten drinken. Bijna zes glazen is ook een goede score. Wel drinken de werknemers relatief veel koffie en thee, wat vaak weer samengaat met suiker of vette koffiemelk. Drink daarom genoeg water tijdens je werk. Het is ook bewezen dat dat goed is voor je productiviteit.

Goede nachtrust

Ons slaapgedrag is nog een verklaring voor ons hoge energieniveau. Van de Nederlandse werknemers uit het onderzoek zegt 78 procent dat ze (bijna) altijd goed slapen. Dat is in de rest van Europa 67 procent. De Ierse en Engelse werknemers hebben de slechtste nachtrust. Slechts 61 procent geeft daar aan meestal goed te slapen. Volgens Eurest slapen Nederlandse werknemers gemiddeld iets minder dan acht uur per nacht. Een derde slaapt tussen de vijf en zeven uur. Vijf procent van heeft iedere nacht minder dan vijf uur nachtrust.

Bronnen: NU.nl, De Telegraaf, Eurest

Jessi Gruszka
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als business development manager bij Driessen.
Meer over Jessi

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *