Werken én leren, hoe pak je dat aan?
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Werken én leren, hoe pak je dat aan?

Je bent nooit uitgeleerd en een werkgerelateerde studie of cursus volgen naast je werk is goed voor je carrière. Maar hoe combineer je dit met je privéleven én je fulltime baan? Werken én leren kan namelijk een flinke opgave zijn waar je je wellicht in kan verslikken. Om dit te voorkomen heb ik een aantal praktische tips voor je:

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding klinkt natuurlijk logisch maar hoeveel tijd ben je nu daadwerkelijk kwijt aan je gekozen studie? Of het nu een cursus onder werktijd of een studie naast je werk is; in beide gevallen is het verstandig om even goed stil te staan bij hoeveel tijd je ermee kwijt bent. Is dit goed te matchen met je werk en privéleven? Kan je alles doen tijdens de contacturen? Is er huiswerk? Krijg je een tentamen? Is je manager op de hoogte? Hoe beter je de verwachtingen in kaart brengt hoe groter de slagingskans.

Aan de slag

Als jij je goed hebt voorbereid en je daadwerkelijk aan de slag gaat met je studie kan het helpen om een praktisch leerplan te maken. Dit zorgt namelijk voor een bepaalde rust en voorkomt verrassingen.

In het kort:

  • Noteer de contactmomenten in je agenda;
  • Is er iets wat je thuis kan doen?;
  • Wanneer en hoeveel moet er geleerd worden? Wanneer ga je dit doen?;
  • Is er een tentamen? Wanneer?

Besef bij het plannen ook dat de studeermomenten niet lang hoeven te zijn. Je bent een stuk effectiever bezig als je een uur of twee uur aan je scriptie werkt, dan wanneer je hier een hele dag voor neemt.

Veel leren in een korte tijd

Als je aan het werk bent, een druk sociaal leven hebt en daarnaast moet leren dan is hier misschien niet altijd evenveel tijd voor. Daarom is het erg belangrijk om efficiënt te leren. Maar hoe leer je nu veel in een beperkte tijd?

  • Deel de lesstof op (mocht dit nog niet gedaan zijn). Dit geeft je overzicht en meer rust. Je weet zo precies wat je wanneer gedaan wil hebben;
  • Schrijf een samenvatting. Een samenvatting maken helpt al bij het opnemen van de lesstof maar helpt je ook op latere momenten om de belangrijkste dingen nog eens door te nemen;
  • Plak memo’s bij de belangrijke onderwerpen, toets dan zo af en toe hoe goed je deze kent;
  • Leer in een rustige ruimte zodat je minimaal afgeleid wordt;
  • Probeer je collega’s uit te leggen wat je leert. Wanneer je de geleerde stof uitlegt aan anderen dan onthoud je het zelf beter en heb je meteen bewijs dat je het snapt (of niet 😉 ) ;
  • Pak elk vrij moment dat je hebt en check je samenvatting.

Overleg met je werkgever

Wellicht is dit overbodig wanneer je een training hebt in de tijd van de baas maar bij eventueel huiswerk of een externe training; wees een klein beetje brutaal. Of beter gezegd assertief. Mocht je het een keer rustig hebben op jouw werk dan mag je wellicht best leren als het werkgerelateerd is. Werken én leren is al pittig genoeg en de baas heeft er ook baat bij.

Wees streng voor jezelf, maar beloon ook

Je hebt een drukke agenda, maar probeer waar het kan studiemomenten in te plannen voor je cursus en houd je aan de gemaakte planning. Wissel de leermomenten daarnaast ook zeker af met iets leuks. Bijvoorbeeld sporten of een serie kijken. Zo blijft het behapbaar.

Gehaald?

Heb jij je studie, tentamen of cursus gehaald? Vieren natuurlijk! En vergeet het ook zeker niet op je cv en LinkedIn te vermelden! 

Wil jij ook blijven leren? Lees dan Je bent nooit te jong of oud om te leren. Of wil je nu solliciteren? Kijk dan ook eens op Driessen.nl voor onze vacatures! Wie weet vind je daar de perfecte match.

Sanne Knijff
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk bij Driessen op locatie Groningen.
Meer over Sanne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.