Wereld back-up dag, voor onze digitale verzameling
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Wereld back-up dag, voor onze digitale verzameling

Twee jaar geleden hebben we een huis gekocht. De hele administratieve rompslomp ging hierbij volledig digitaal. Tien jaar daarvoor liepen we hiervoor nog met een kilo papier naar de notaris. We hebben geen negatieven meer, maar jpegs. Onze administratie en herinneringen zijn nagenoeg volledig verhuisd naar onze computer. Maar hoe bescherm je al je digitale bezittingen voor als het noodlot toeslaat? Al jouw digitale werk kan ineens verloren gaan als er iets misgaat. Laat wereld back-up dag niet zomaar voorbijgaan, maar bekijk je opties om jouw bestanden veilig te stellen.

Lees ook: Wachtwoorden, om gek van te worden!

Reserve kopieën maken – de back-up

Voor de een is een USB-stick met een kopie van alle bestanden genoeg, de ander zit met hele foto- en videocollecties te kijken die je niet zomaar even kopieert. Het is hoe dan ook de moeite waard om even stil te staan bij jouw strategie om je werk te redden als je laptop of telefoon ineens niet meer werkt.

Persoonlijk heb ik er aardig wat tijd ingestoken om te voorkomen dat ik werk kwijtraakte. Ik had een heel proces om mijn bestanden te kopiëren naar een externe schijf. Deze schijf ging tenslotte mee naar mijn ouders, want als het huis afbrandt heb je niets aan een reservekopie als deze ook verloren gaat. Een heel gedoe dus. Gelukkig is er sinds een paar jaar een oplossing die eigenlijk alles voor het maken van back-ups automatiseert. De Cloud.

De Cloud

Er zijn verschillende aanbieders die jouw bestanden met de Cloud laten synchroniseren. Alle bestanden die je in jouw “Cloud-map” zet worden direct gesynchroniseerd. Je kunt de foto’s van je telefoon direct laten kopiëren naar dezelfde map. Wat er ook gebeurt met je laptop of telefoon, jouw bestanden staan veilig in de Cloud. Door in te loggen op je account kun je er tevens overal makkelijk bij.

Het kost ongeveer een tientje per maand, maar deze abonnementen kunnen vaak gedeeld worden met meerdere gebruikers en komen met andere voordelen. Onderschat daarnaast niet wat het je kan kosten als je data van een kapotte schijf of telefoon wil laten redden (reken op honderden of zelfs duizenden euro’s). Enkele aanbieders hebben overigens gratis abonnementen, al moet je mapje met bestanden dan niet te groot zijn.

Enkele bekende aanbieders:

Organiseer je bestanden

Cloud of niet, een heldere mappenstructuur voor je bestanden is altijd handig. Je kunt niet overal bestanden gaan opslaan en verwachten dat ze mee de Cloud ingaan (laat staan dat je ze allemaal weet te vinden als je ze nodig hebt). Maak dus een heldere mappenstructuur waar alles in kan. Ik krijg zelf de kriebels als ik bij familie of vrienden de foto’s zie staan in “Mijn Documenten”, “Foto’s” én ergens op het bureaublad in “Nieuwe map” en “Nieuwe map (2)”.

Hou je mappen netjes en gooi de foto’s en video’s weg die je niet meer gaat gebruiken. Foto’s en video’s nemen erg veel ruimte in beslag dus gooi negen van die tien bijna identieke foto’s zo snel mogelijk weg.

Tot slot

Je eigen werk en herinneringen beschermen is niet het spannendste om te doen, maar zeker de moeite waard. De administratie en de foto’s ergens veilig hebben staan geeft je toch wat meer rust als je laptop weer eens een keertje raar doet. Vroeg of laat gaan dingen kapot en je kunt jezelf dan geruststellen dat er ergens nog een kopie ligt die je kunt gebruiken om de boel te herstellen.

Nick Mattheij
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als senior software developer bij Driessen.
Meer over Nick

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.