Opgelegde positiviteit? Weg ermee!
Leestijd: 4 minuten

Opgelegde positiviteit? Weg ermee!

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk, dat weet je en je staat er ook best voor open om naar jezelf te kijken en je hier en daar te ontwikkelen, maar al die goeroes en coaches die ineens uit het niets lijken te verschijnen komen je keel een beetje uit. Zeker als ze je opleggen om altijd en overal positiviteit uit te stralen. Herkenbaar? Mooi! Voor mij ook!

Ik vind, heel eerlijk, dat een mens op z’n tijd best mag mopperen en met een baalhoofd en junkfood op de bank mag ploffen. Als je de balans maar weet te vinden. Ik ben zelf echt geen positiviteitsgoeroe. Al probeer ik wel vaak ergens een positieve draai aan te geven of het allemaal wat luchtiger op te pakken. Maar ik kan ook heerlijk zwelgen in zelfmedelijden. Zo op z’n tijd. Opgelegde positiviteit? Daar heb ik niet veel mee.

Sinds een paar jaar ben ik wel wat bewuster met m’n persoonlijke ontwikkeling bezig. Hier en daar wat tips van een coach, een boek waar je weer wat wijzer van wordt, hartstikke handig. Maar sommige slaan wat mij betreft een beetje door.

Al die boeken over een leuker, beter en grootser leven. Gatver. Het lijkt wel alsof we ons niet meer rot mogen voelen, ons leven picture perfect moet zijn en we altijd maar positief moeten zijn. Nou sorry, maar er zijn grenzen. Er zijn tegenslagen die gewoon rot zijn. Punt. (En een baaldag kan best lekker zijn trouwens. Denk: kop koffie en met een dekentje op de bank Netflixen.)

Lees ook: 5 redenen om te laten zien wie je echt bent

Maar er is een boek…

Een boek waarin je verteld wordt minder om die zelfhulpboeken en goeroes te geven. Minder op je tenen te lopen om maar als positief mens gezien te worden (of om überhaupt gezien te worden). Gewoon minder te geven om gedoe en de opgelegde positiviteit naast je neer te leggen. Welk genie dat geschreven heeft? Mark Manson.

Mark laat je zien dat je mag stoppen met jezelf dwingen positief te zijn. In plaats daarvan wil hij je leren om te gaan met tegenslagen en tekortkomingen. We hebben ze allemaal en kunnen ze niet omzeilen, dus leer ermee dealen. Kies zelf waar je echt iets om geeft en wat jouw “geven om” niet waard is. Als je dat onder de knie krijgt dan ben je vanzelf vrolijker, positiever en zie je jouw leven ook als leuker. En dat zonder op je tenen te lopen of nep-vrolijk te doen.

In zijn boek geeft Mark concrete voorbeelden (met een gezonde dosis droge humor) om hier behendig in te worden. Dit boek leest gewoon lekker weg, zonder 3 keer dezelfde zin te lezen om te begrijpen wat er gezegd wordt.

Zonder teveel van het boek weg te geven…

Want dat is ook zo lullig voor Mark… Het is echt een tof boek, dus ga het vooral lezen, maar hier een tip van Mark Manson die ik je wel al mee wil geven: Je brein is een geniepig mechanisme dat je in een vicieuze cirkel weet vast te zetten. Bijvoorbeeld wanneer je zenuwachtig bent omdat je de confrontatie met iemand aan moet gaan. Hartstikke normaal. Maar door die zenuwen word je alleen maar zenuwachtiger. “Help! Ik ben zenuwachtig! Nu verpest ik het zeker..” En daar kun je je nu enorm druk om gaan maken.

Maar het is juist onderdeel van het mens zijn. Wij kunnen denken over ons denken. Super tof! Welk ander mechanisme op deze aardkloot kan dat? Er is niets mis met je als je af en toe zenuwachtig, boos of geïrriteerd bent. Maar je slecht voelen omdat je je slecht voelt is echt iets van deze tijd. Je slecht voelen op zich is gewoon oké, logisch, normaal, menselijk. Het is je slecht voelen omdat je je slecht voelt, wat je los mag laten.

Accepteer een negatieve ervaring. Dat leeft een stuk lekkerder dan wanneer je je druk maakt om het rot voelen. Of continu bezig zijn met het verlangen naar positievere ervaringen, het helpt je niet. Hoe meer je focust op wat je niet hebt, hoe minder tevreden je wordt.

Mark (en ik 😉) willen echt niet zeggen dat je het “geven om” totaal los moet laten. Je bent een mens en dat houdt niet in dat je onverschillig moet zijn. Wat de boodschap is, is dat je het echte “geven om” bewaart voor belangrijke zaken.

Het boek van Mark Manson zal je helpen inzicht te krijgen in wat je verkiest belangrijk te vinden en wat niet. Waar ga je je nog druk om maken en wat ervaar je gewoon zoals het is? Weg dus met die opgelegde positiviteit.

Lees ook: Werk-privébalans, het bos weer zien door de bomen van tips

Bron: De edele kunst van not giving a f*ck van Mark Manson

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.