Geluk, een obsessie of gezond?
Werkgeluk
Leestijd: 4 minuten

Geluk, een obsessie of gezond?

Gelukkig zijn, het is hot and happening. Natuurlijk is het goed om te doen waar je blij van wordt maar soms slaan we een beetje door. Dan lijkt gelukkig zijn of worden een obsessie. Geluk lijkt bijna een verplichting en dat kan niet de bedoeling zijn. Daarom vroeg ik me af: waar ligt die grens tussen gezond nastreven van geluk en het obsessief bezig zijn met geluk? 

Wat is geluk?

Wat geluk precies is dát is voor iedereen anders. We hebben allemaal dezelfde basisbehoeften (denk aan de piramide van Maslow) maar er zitten grote onderlinge verschillen in hoe sterk we die behoeften hebben, hoe zwaar ze voor ons wegen. Denk aan de behoefte aan zekerheid. De één voelt zich prettig bij zekerheid, duidelijkheid en structuur terwijl de ander zich daar juist diep ongelukkig bij voelt. Een stukje avontuur en wat meer vrijheid om bijvoorbeeld zelf de werkdag in te delen maken deze personen veel gelukkiger. Natuurlijk hebben we ook een “middenmoot” die een balans tussen zekerheid en avontuur als prettig ervaart. Jezelf gaan vergelijken met anderen is dus niet nodig en vooral ook niet handig omdat iedereen andere behoeftes heeft die hem of haar gelukkig maken.

Lees ook: Weg met al die opgelegde positiviteit! 

Op een gezonde manier je geluk nastreven

De oude Grieken waren zo gek nog niet. Zij vonden geluk wel het nastreven waard, zolang je maar het besef had dat het ultieme geluk niet 100% haalbaar is. De huidige opvattingen over geluk verwijzen voornamelijk naar zelfontplooiing: vooral aan jezelf blijven werken want zolang je het ultieme geluk niet hebt gevonden, zit er iets in jou niet goed. Dat klinkt nogal heftig maar zo slaan we massaal dus best een beetje door. 

Op een gezonde manier jouw geluk nastreven doe je vooral door jezelf eraan te herinneren dat een dip oké is. Je mag een baaldag hebben, je mag een keer geen zin hebben om te gaan werken en je mag een keer wat minder aardig uit de hoek komen. Heb je dit wel erg vaak dán is het tijd om daar wat aan te doen. In Uit je dip! lees je onze tips om op een gezonde manier met een dipje om te gaan. Voor een serieuzere dip is het belangrijk dat je hulp zoekt bij vrienden, collega’s, je leidinggevende of wellicht de bedrijfsarts. 

Ga daarnaast wel aan de slag met zelfontplooiing. Al wil ik hier extra bij benadrukken dat we onszelf niet naar beneden moeten halen. Er is niets mis met je als je jouw ultieme geluk niet hebt gevonden. Zo is het leven. Ups and downs en altijd nog iets te wensen. Werk mag ook gewoon werk zijn en hoeft niet per se de stempel “hobby waar ik geld mee verdien” te krijgen. Wanneer je met lood in je schoenen naar je werk gaat is het natuurlijk foute boel maar dat is dan weer doorslaan naar de andere kant.  

Wil je aan de slag met zelfontplooiing? Lees dan ook: Hoe kan ik groeien als mens?

Geluk komt en gaat

Geluk is nooit altijd aanwezig maar komt en gaat, in verschillende vormen en in verschillende mate. Hoe meer belang je hecht aan het perfecte plaatje, hoe zwaarder de teleurstelling is wanneer het net wat anders loopt. Focus je liever op zingeving. Misschien een wat zweverige term maar wat ik hier bedoel is jezelf een doel stellen waarmee je iets voor een ander doet. Iets voor de maatschappij. Dit kan zo simpel zijn als een goede vader of moeder zijn of een keer per week een ochtendje Nederlandse les geven aan inburgeraars.

Ook in jouw dagelijkse werk kun je zingeving of betekenis vinden. Een baan in de zorg of in het onderwijs zijn daar duidelijke voorbeelden van maar ook aan de balie bij de gemeente beteken je iets voor mensen. Dit vergeten we vaak omdat we onze focus daar niet hebben liggen. Probeer dus eens na te gaan wat jij met jouw werk voor anderen betekent of zou willen betekenen. 

Anderen gelukkig maken is de meest effectieve manier om zelf gelukkig te worden. Op een gezonde manier. Maar er zijn meer factoren die je geluk beïnvloeden. Wil jij weten hoe je op werkgeluk scoort? Doe dan hier de werkgeluktest. 

Wil je een baan met veel betekenis? Dan is de publieke sector een goede keuze! Kijk eens tussen onze vacatures of jouw betekenisvolle baan daartussen staat.

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.