Wachtwoorden, om gek van te worden!
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Wachtwoorden, om gek van te worden!

Dag in dag uit komt het onderwerp wachtwoord voorbij. En je gelooft het niet, maar 24 november is zelfs uitgeroepen tot Nationale Verander je Wachtwoord Dag! Je hebt een wachtwoord nodig om in te loggen op een computer, smartphone of een ander device. Vervolgens is het weer tijd om je wachtwoord te veranderen. Ook op het nieuws komt regelmatig het bericht voorbij dat ze je sterk aanraden om je wachtwoord te wijzigen vanwege een of ander data lek of een hacker attack.

Tegenwoordig heb je nou eenmaal voor alles (ga maar eens na) een inlognaam en een daaraan gekoppeld wachtwoord nodig. Een wachtwoord verschaft, zonder te overdrijven, de toegang tot jouw bestaan.

Zoveel mensen, zoveel meningen, zoveel wachtwoorden

Vaak hoor je in de wandelgangen dat je echt niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts moet gebruiken. De één pretendeert dat je je wachtwoord met enige regelmaat dient te veranderen, een ander is ervan overtuigd dat dit nergens goed voor is.

Je leest in de kranten dat je het de cybercrimineel moeilijk maakt door vooral lange en complexe wachtwoorden te kiezen. De volgende dag wordt dit weer ontkracht. Mits het aantal karakters het mogelijk maakt, kun je ook kiezen voor een wachtzin. Suggestie: Omgekvanteworden1!

Vroeger was alles beter

Attendeerde mijn basisschooljuffrouw vroeger nog semi ongerust mijn ouders op het aannemelijke feit dat ik een rijke fantasie had. Nou, daar is niets meer van over, ik ben leeg…

“U moet minimaal 12 karakters gebruiken en gebruik minimaal een hoofdletter, een cijfer of een ander bijzonder teken. Helaas, u mag geen hoofdletters achter elkaar gebruiken. Uw wachtwoord is niet sterk genoeg. Dit wachtwoord heeft u al eerder gebruikt.”

Niet zo vreemd dus dat mensen kiezen voor een wachtwoord als 1234567 of simpelweg het woord password. De naam van een huisdier of je partners verjaardag schijnen ook populair te zijn. En als het wachtwoord gewijzigd dient te worden, dan plak je lekker praktisch een vervolgnummertje erachter en klaar is Kees.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Ik hoor mensen vaak zeggen: ze mogen alles van me weten, ik heb geen geheimen. Ik moet er zelf niet aan denken dat een vreemde mijn vakantiefoto’s kan bekijken en hiermee kan doen wat hij of zij wil. Of dat men vanuit mijn account allerlei kostbare zaken aanschaft. Identiteitsfraude is een veelvoorkomend vergrijp dat enkel een hoop ellende brengt.

Een site zoals www.veiliginternetten.nl (een initiatief van de Rijksoverheid) helpt je een wachtwoord te kiezen dat sterk is. Daarnaast vind je er allerlei do’s & don’ts, die je helpen je zoveel mogelijk te beschermen en je leven enigszins te veraangenamen.

Dat laatste doe je door middel van een wachtwoordmanager. Hierdoor hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden, namelijk die van je wachtwoordmanager. Zie het als een digitale kluis, waar je al jouw wachtwoorden en gebruikersnamen in opslaat. Ook kun je tegenwoordig bij veel accounts een tweestapsverificatie instellen, waardoor je een extra stap moet zetten om in je account te komen. Een stuk veiliger, althans zo voelt het voor mij.

Ik weet inmiddels waar het woord wachtwoord vandaan komt. Negen van de tien keer moet je zo lang wachten op je nieuwe wachtwoord, wanneer je voor de optie wachtwoord vergeten kiest 😉

Miriam van den Broek
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur opleiding en ontwikkeling bij Driessen.
Meer over Miriam

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.