Vriendschap op je werk: vloek of zegen?
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

Vriendschap op je werk: vloek of zegen?

Je brengt vaak meer tijd met je collega’s door dan met je vrienden en familie. Niet gek dus dat de kans groot is dat er een (sterke) band ontstaat, die veel verder gaat dan het dagelijkse praatje bij de koffieautomaat. Maar hoe waarborg je zo’n vriendschap en zorg je ervoor dat het je werk niet in de weg staat?

Goede sociale verhoudingen zorgen dat mensen zich meer thuis voelen en meer betrokken zijn bij het werk. Het is samen hard werken, maar daarna kan er wel samen genoten worden van de behaalde resultaten. En dat schijnt nog goed te zijn voor je werkgeluk ook!

Meer openheid en eerlijkheid

Thimo Kooiman van KB Buro voor gezonde werkrelatie, geeft aan dat goede banden tussen collega’s op de werkvloer bijdragen aan een fijne werkomgeving en dus werkgeluk. “Doordat je op een laagdrempelige manier met elkaar communiceert, is er meer openheid en eerlijkheid mogelijk. Je kunt beter ideeën ontwikkelen en bent hierdoor creatiever.”

Maak heldere afspraken

Maar er is wel één belangrijke regel die kan helpen bij het onderhouden van vriendschappen op de werkvloer. Volgens Kooiman draait het allemaal om het maken van afspraken. ‘Hoe leuk een vriendschap ook kan zijn, op de werkvloer zul je je ook professioneel op moeten stellen. Hoe zorg je ervoor dat het niet té gezellig wordt? Vooral als je eerst collega’s bent en dat zich ontwikkelt tot een vriendschap zul je met elkaar moeten bespreken hoe je daar professioneel mee om wilt gaan.’

Kooiman: ‘Zodra je merkt dat je het met de ene collega veel beter kan vinden dan met de ander, zul je toch moeten proberen om uitsluiting te voorkomen. Praat daarom niet alleen maar met elkaar over je weekend, maar vraag ook wat anderen hebben gedaan. Op die manier sluit je niemand buiten en hou je de sfeer voor iedereen gezellig.’

Lees ook: Mentaal vitaal door steun van collega’s

Wat ook belangrijk is, is dat je collega’s in hun waarde laat. Sommige collega’s trekken veel met elkaar op terwijl een ander het liefst om 5 uur een sprintje naar huis trekt. Waar de één overal vriendschappen wil sluiten, heeft de ander de voorkeur om werk en privé gescheiden te houden. 

Tips

We hebben nog wel een paar tips om de sfeer op het werk goed te houden, zowel tussen vrienden als collega’s die wat verder van je af staan:

  • Maak met elkaar heldere afspraken over de scheiding tussen werk en privé. Een vriendschap mag een professionele houding niet in de weg staan.
  • Voorkom iedere schijn van voortrekken.
  • Dreigt er een conflict tussen bevriende collega’s? Haal er een derde bij die kan dienen als gesprekspartner om er samen uit te komen. Blijf er vooral niet te lang mee rondlopen.

Heb jij op je werk een hechte band met een collega? Geef hem of haar dan vandaag nog eens een extra blijk van waardering! Maar vergeet niet om ook een keer af te stappen op die collega die je nog niet zo goed kent. Voor je het weet heb je nog meer vrienden om je werkgeluk mee te delen!

Heb je geen hechte band met je collega’s en wil je misschien eens verder kijken voor meer werkgeluk? Kijk eens tussen onze vacatures!

Bronnen: MT.nl & Issuekalender

Fenna Nijssen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment bij Driessen.
Meer over Fenna

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.