Vijf tips voor verantwoord roddelen
Op de werkvloer
Leestijd: 2 minuten

Vijf tips voor verantwoord roddelen

“Hé, heb je gehoord wat de baas gisteren heeft gezegd? Dat kan toch echt niet!” Mensen zijn sociaal. Waar mensen zijn, wordt gekletst. De grens tussen kletsen en roddelen is daardoor vaak niet duidelijk. Zo’n 25% van de Nederlanders roddelt op de werkvloer. Een leuke aanleiding om het fenomeen roddelen eens onder de loep te nemen.

Waarom roddelen we nu eigenlijk?

Roddelen verbindt mensen. Met een collega kletsen over de leidinggevende of over een collega zorgt ervoor dat je samen iets deelt en dit schept een band die soms leidt tot een vriendschap. Ook heeft roddelen een leerfunctie. Op een informele manier wordt informatie verschaft over allerlei zaken binnen de organisatie. Wat zijn de normen en waarden, hoe maak ik die ene felbegeerde promotie? Best handig dus, dat roddelen!

Helaas zijn er ook minder leuke kanten aan roddelen. Het komt voor dat roddelen overgaat in negatieve geruchten en kwaadspreken over een ander. Dit heeft vaak grote gevolgen voor de (werk)sfeer en de personen over wie wordt geroddeld.

Moeten we roddelen dan maar helemaal verbieden?

Roddelen helemaal uitsluiten is eigenlijk onmogelijk en ook zeker niet wenselijk. Maar hoe zorgen we er dan voor dat het wel gezellig blijft? Hieronder een aantal tips om verantwoord te roddelen:

  • Ben je bewust van je (roddel)gedrag. Iedereen roddelt, dus jij ook. Vaak gebeurt dit onbewust. Roddelen kan leuk zijn en soms ontspannend werken maar zorg dat je hier niet in doorslaat.
  • Houd rekening met de gevoelens van een ander. Wat voor jou een leuk gesprek is, kan voor een ander heel kwetsend zijn. Bedenk eens hoe jij je zou voelen wanneer er over jou wordt geroddeld.
  • Zorg ervoor dat de sfeer goed blijft. Roddelen wordt niet altijd gewaardeerd. Wanneer de sfeer verandert door het roddelen, geef dan het goede voorbeeld en stop ermee of spreek de roddelaar aan op het gedrag.
  • Voorkom kwaadspreken. Het enige wat je hiermee bereikt is dat andere mensen jou niet meer vertrouwen. Want als je over die ene collega kwaadspreekt, wat doe je dan over een andere collega?
  • Roddelen zegt meer over jou dan over degene over wie je roddelt. Bedenk je goed waar het probleem ligt. Kun je er misschien iets aan veranderen, of aan jezelf, in plaats van erover door te roddelen?

Bronnen: de-collega.nl, vrouw.nl

Maria Adriaans
Maria Adriaans
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als intercedent HR-services.
Meer over Maria

Delen op Facebook Tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten van Samen Slim in je mailbox!