Van uitstel naar afstel? Doe het wel!
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

Van uitstel naar afstel? Doe het wel!

Hoe vaak denk jij: dat doe ik morgen wel. Geen tijd of geen prioriteit? Ook mij overkomt het dagelijks. Er staan taken in mijn agenda of op mijn to-do lijstje die ik graag wil afronden. Ze poppen op en ik denk “O ja, dat moet ik nog steeds doen”. Schuif maar weer een dag of week vooruit in mijn agenda. Een dag of week later kom ik ze weer tegen… “O ja”.

Uitstelgedrag

Uitstelgedrag is het uitstellen van taken die je zou willen of moeten doen, waarbij je weet dat het wachten op het uitoefenen van die taken kan leiden tot ongewenste moeilijkheden. Dit kunnen kleine taken zijn zoals even iemand bellen, maar ook grotere taken zoals het studeren voor een belangrijk examen. Maar waarom laten we werk wat we willen doen en belangrijk vinden liggen en waarom voelen we er ons dan vaak slecht over? Dit kan meerder oorzaken hebben zoals de angst dat je het niet goed genoeg doet en gebrek aan zelfdiscipline of motivatie.

Uitstelgedrag kan leiden tot stress: je moet de taak alsnog doen en waarschijnlijk onder meer tijdsdruk. De kans op het maken van fouten wordt tevens vergroot. Over het algemeen zien en ervaren we uitstelgedrag daarom als iets wat slecht is.

Beter worden in plannen? Lees dan deze tips!

Positieve kant

Maar er is goed nieuws! Uitstelgedrag heeft ook positieve effecten. Uitstel helpt je om een zekere samenhang te ontwikkelen in je gedachten. Door te starten, te stoppen en de taak weer te hervatten vernieuw je constant je geest met inzichten en mogelijkheden. Daarnaast kan een naderende deadline je juist een boost geven die nodig is om een taak goed af te maken. Juist van uitstellen word je creatief en leer je prioriteren: wat is de kern van de taak en wat moet ik hiervan écht doen?

Daarnaast is het voordeel van uitstellen dat saaie taken tot minder verveling leiden als de uitdaging groter wordt omdat je beschikbare tijd korter is. Op deze manier creëer je als het ware voor je zelf extra motivatie voor een taak.

Verveel jij je wel eens op je werk? Lees dan hier verder! 

Van uitstel naar inzicht

Als je een taak uitstelt kun je dat zien als een signaal van je onderbewustzijn. Blijkbaar is de taak niet belangrijk genoeg of heb je er geen zin in. Je vraagt jezelf vervolgens af waarom je deze taak moet uitvoeren als gevolg van je uitstelgedrag. Dat levert inzicht op in jezelf en in wat er écht toe doet.

Uitstelgedrag is niet goed voor je productiviteit maar wel voor je creativiteit. Het is dus belangrijk om voor jezelf na te gaan waarom je iets uitstelt. Heb je geen zin dan begín. Heb je geen idee dan wacht ermee!

Bronnen:

Cindy Boumans
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als manager recruitment bij Driessen.
Meer over Cindy

Delen op Facebook Tweet

1 reactie

Reinier van Dalfsen

Ik had vroeger ook altijd enorm lange to-do lijstjes, ik kwam er haast in om. Tot het me allemaal teveel werd en ik dreigde uit te vallen op mijn werk. Ik ben toen met coaching (www.liberi.nl) aan de slag gegaan. Ik kan achteraf zeggen dat ik er een burn-out mee heb voorkomen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *