Van human being naar humor being
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

Van human being naar humor being

Humor op de werkvloer is belangrijk, erg belangrijk zelfs! Het zorgt ervoor dat je afstand neemt van je werk, het doorbreekt even de dagelijkse sleur en vermindert stress. Humor is een uitlaatklep voor emoties en een ideale manier om stoom af te blazen. Onderzoek laat zien dat mensen die voldoende humor toepassen op de werkvloer productiever en veel vrolijker zijn.

Toch valt het niet mee om tijd te nemen voor een potje humor op de werkvloer. Deadlines, een klagende klant, een kapotte printer, wéér die telefoon… en het is altijd DRUK! Iedereen heeft een aangeboren gevoel voor humor, je moet er alleen een beetje tijd voor vrij maken en het durven gebruiken.

Dé voordelen waarom humor op de werkvloer belangrijk zijn:

Humor versterkt de teamgeest

Lachen werkt aanstekelijk, als één persoon begint met lachen, dan nemen anderen dit al snel over. Ook al is de lach gemaakt. Lachen verbindt je met je collega’s, verbetert de samenwerking en werkt sfeerverhogend.

Humor helpt tegen stress

Humor relativeert en helpt de dagelijkse sores te vergeten. Een goede grap op het werk verlaagt de spanning en haalt de kou uit de lucht. Lachen werkt tegen stress en je ontspant er geestelijk en lichamelijk door. Kortom, hard werken in combinatie met humor houd je veel beter vol dan enkel bikkelen.

Met humor gaan er deuren open

Zelfspot wordt ook wel de beste vorm van zelfkennis genoemd. We zijn allemaal mensen. Falen, vallen en opstaan mag. Zelfspot kan je een hoop opleveren. Het maakt je menselijker en hierdoor laat je je kwetsbaarheid zien op een luchtige manier. Je laat zien dat je niet alles kunt en dat geeft mensen een ander inzicht. Een benadering met humor kan relativerend werken en is een perfect middel om zaken bespreekbaar te maken.

Humor: de nieuwe doping

Wanneer mensen in een deuk liggen komt dopamine en endorfine vrij en hier zijn mensen gek op. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een lach het immuunsysteem versterkt en de bloeddruk verlaagt. Lachen schijnt zelfs even gezond te zijn als joggen! Dus, doe maar een goede grap als work-out.

Humor vergemakkelijkt communicatie

Met humor kun je collega’s overtuigen, motiveren en op een onschuldige manier grenzen aftasten. Ook maakt humor het makkelijk om lastige boodschappen of zaken die gevoelig liggen over te brengen. Feedback komt veel gemakkelijker binnen als het gegeven wordt op een speelse en humoristische wijze.

De beste ideeën ontstaan met een grap

Humor maakt het mogelijk om buiten kaders te denken of juist verbanden te leggen die op het oog misschien weinig met elkaar te maken hebben. Tijdens een lachbui ontstaat er een positieve stemming die je helpt om tot nieuwe en verfrissende inzichten, ideeën en oplossingen te komen en daarmee is het een goede stimulans voor innovatie en creativiteit.

Humor verdient dan ook een bijzondere plek op de werkvloer. Vind jij het op jouw werk of afdeling een saaie boel? Deze acties weten vast een lachbui te ontlokken:

  • Plak een sticker of post-it op de laser van de muis van je collega. Eens kijken hoe hij reageert.
  • Zet een bordje op je bureau met de tekst “er zijn nog 4 wachtenden voor u”.
  • Plak een briefje met “defect” op de koffieautomaat.
  • Maak met elkaar de afspraak we gaan morgen een dag niet lachen. Gegarandeerd dat niemand dat kan volhouden.

Hoe zorg jij voor een gezonde dosis humor op de werkvloer?

Lotte van Doorn
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als intercedent HR-services.
Meer over Lotte

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.