Tijd om te netwerken! Tien tips voor een vruchtbare kerst- en/of nieuwjaarsborrel
Carrière
Leestijd: 3 minuten

Tijd om te netwerken! Tien tips voor een vruchtbare kerst- en/of nieuwjaarsborrel

De komende tijd zal voor iedereen weer in het teken staan van gezellige kerst- en nieuwjaarsborrels. En naast dat borrels natuurlijk heel gezellig zijn, zijn borrels ook heel nuttig om goed te netwerken. In dit blog deel ik graag een aantal tips en reminders voor een goede kerst- en/of nieuwjaarsborrel (lees: netwerkborrel).

1. Allereerst: zorg dat je op tijd bent
Kom je vroeg binnen en er zijn nog niet zoveel mensen dan maak je snel contact met anderen. Het geeft tevens aan dat je snel en gemakkelijk contact maakt en daardoor stappen anderen ook sneller op je af.

2. Ga alleen naar een borrel
Individuen maken geen contact met je als jij in een groep staat. De kans is ook groot dat je de hele tijd met je eigen groep samen blijft. Kom je dus met meerdere personen, ga dan tijdens de bijeenkomst/borrel eens je eigen weg. Zo ontmoet je de meeste mensen en kun je aan het eind altijd nog mensen aan je eigen groep introduceren.

3. Maar blijf niet alleen
Ga niet alleen staan op je netwerkborrel maar zoek aansluiting. Het alleen (blijven) staan kan je wat onzeker maken en dat kan zichtbaar zijn voor anderen. Zoek daarom anderen op die alleen zijn. Stap op mensen af en maak praatjes. Je zult merken dat mensen dat waarderen, misschien wel omdat ze zich in dezelfde positie bevinden.

4. Je kent bijna altijd wel iemand op een borrel
Vraag aan deze bekende of hij/zij je wil introduceren aan anderen. Dit kun je natuurlijk ook andersom doen. Je kunt ook de organisatoren van de borrel vragen om je te introduceren bij voor jou interessante personen. Dat is heel gebruikelijk.

5. Oordeel niet te snel
Je hebt vaak een eerste indruk of oordeel over mensen, maar geef jezelf de kans andere inzichten te krijgen. Pas op met eventuele vooroordelen, ga met een open vizier gesprekken aan.

6. Toon interesse
Zorg dat je in je gesprekken vooral begint met vragen en luisteren. Je toont interesse en stelt de ander op zijn of haar gemak. Je gesprekpartner zal je dan al snel sympathiek vinden. Vanuit deze situatie gaan ze zeker vragen aan jou stellen.

7. Hou het luchtig!
Misschien herken je dit. Als jij je ongemakkelijk voelt, dan ga je (foute) grapjes maken. Ondanks dat je bedoelingen goed zijn, kan dit wel eens ongepast of misschien kwetsend overkomen. Probeer ook niet in discussies partij te kiezen, maar blijf neutraal.

8. Een hapje en een drankje
Wellicht een ‘inkopper’, maar eet en drink niet te veel. Neem rustig een hapje, maar maak er geen maaltijd van. Een volle mond is namelijk niet handig tijdens netwerkgesprekken. Teveel drank is nooit goed. Je denkt dat het netwerken goed gaat, maar je gesprekspartner kan daar zomaar eens anders over denken.

9. Kleed je gepast
Niet te formeel, maar ook niet te informeel. Zorg dat je met je kleding wellicht aansluit op het thema, in dit geval de kerst- of nieuwjaarsborrel(s). Het mag dus wat feestelijk en in dit geval geldt: beter overdressed dan underdressed.

10. Last but not least: blijf jezelf en ben oprecht geïnteresseerd in je gesprekspartner.

Als je deze en alle bovenstaande tips toepast, dan weet ik zeker dat je de komende tijd nuttige, zinvolle en gezellige (netwerk) kerst- en nieuwjaarsborrels gaat meemaken. Alvast hele fijne feestdagen gewenst en een gezond en succesvol 2019!

Edwin Jansen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als locatiemanager in Breda.
Meer over Edwin

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.