Stel je baas eens teleur
Carrière
Leestijd: 3 minuten

Stel je baas eens teleur

Werknemers die zo hard werken dat dit ten koste van henzelf gaat, doen dat nog wel eens vanuit ‘love-junk-denken’. Ze werken dan voor de waardering van hun baas en collega’s en willen niemand teleurstellen. De betreffende werknemers kunnen dit gedrag doorbreken, maar dat is niet gemakkelijk, legt loopbaancoach Ester de Bruine uit op de site van NRC Carrière.

De Bruine noemt het voorbeeld van een werknemer met een manager die hem telkens weer opzadelt met extra werk, waardoor hij regelmatig gefrustreerd ‘s avonds doorwerkt. Daardoor sport hij niet meer en ziet hij zijn kinderen eigenlijk alleen nog in het weekend. Vakantie is voor hem vooral heel veel slapen. Iedereen werkt best hard op kantoor, maar deze werknemer spant misschien wel de kroon, want hij draait wel heel veel uren. Hij voelt dat er iets niet goed is en is van plan eens een duidelijk ‘nee’ te verkopen. Als het erop aankomt, lukt dat echter niet.

Lees ook: Word je van hard werken gelukkig?

Love-junk-denken

De kans is dan volgens De Bruine groot dat deze medewerker, zoals velen, lijdt aan ‘love-junk-denken’. Dat betekent dat mensen soms dingen doen die niet gezond voor hen zijn voor de ’liefde’, de waardering van een ander. Ze willen daarmee voorkomen dat ze die ander teleurstellen. Of ze willen een conflict tegen elke prijs voorkomen. Werknemers die dit doen, werken hoogstwaarschijnlijk ongezond hard, waarbij ze te weinig opkomen voor hun belangen. De drijfveer daarachter is dat ze zo ver weg blijven van datgene dat ze vrezen.

Doorbreek het patroon

De Bruine benadrukt dat het doorbreken van dat patroon niet eenvoudig is. De medewerker uit het eerder genoemde voorbeeld kan wel tegen zichzelf zeggen dat hij nu echt beter voor zichzelf gaat zorgen. Maar dat zorgt er waarschijnlijk niet voor dat hij op het moment suprême zelf echt nee zegt. Daarvoor heeft hij meer inzicht nodig in de overtuigingen die vaak onbewust zijn gedrag bepalen.

Rationeel emotieve training (RET)

Een methode die hem hierbij volgens De Bruine kan helpen, is de rationeel emotieve training (RET). Dat is een methode die hem helpt zijn gedachten en gevoelens te ontwarren. Bij de werkende love junk draaien de gedachten in cirkeltjes rond, waarbij hij of zij afwisselend kwaad is op zichzelf en de baas en verdrietig over het gebrek aan begrip voor zijn of haar situatie.

RET

Negatief denken

De ‘love junk’ kan zich bijvoorbeeld zorgen maken dat het teleurstellen van zijn baas ervoor zorgt dat hij geen goede opdrachten meer krijgt. Of hij is bang dat hij een negatieve beoordeling krijgt, wat weer tot allerlei rampzalige gevolgen leidt. De Bruine stelt dat hij door meer zicht te krijgen op dergelijke achterliggende overtuigingen, leert ‘gezonder’ te denken. Dat betekent dat hij zich meer richt op een langetermijnbelang in plaats van op directe geruststelling.

Meer assertiviteit

Het is moeilijk voor medewerkers om zich te bevrijden van love-junk-overtuigingen, zo beklemtoont De Bruine. Niet alleen omdat ze het patroon bij zichzelf moet onderkennen en doorbreken, maar ook omdat hun omgeving vaak maar wat blij is met hun inschikkelijkheid. De leidinggevende of collega’s zitten helemaal niet te wachten op meer assertiviteit bij de ‘love junk’. Dat betekent een grote kans dat deze kritiek krijgt of in een discussie belandt. En dat is juist datgene dat hij al die tijd uit alle macht probeerde te voorkomen en waar hij dus ook weinig mee heeft geoefend. Hoe meer hij echter deze uitdaging aangaat, hoe gemakkelijker het hem afgaat. Daarbij zal hij zich steeds beter over de nieuwe situatie en zichzelf gaat voelen.

Bron: NRC Carrière

Cas Peters
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment bij Driessen.
Meer over Cas

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.