Jongens het je ’t al vernomen? Sinterklaas op het werk
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

Jongens het je ’t al vernomen? Sinterklaas op het werk

Het einde van het jaar is in zicht en daarmee ook de bijhorende festiviteiten. In Nederland staat natuurlijk als allereerst Sinterklaas op het programma. Het kan hartstikke leuk zijn om Sinterklaas niet alleen thuis, maar ook op je werk te vieren. Of hier in ieder geval aandacht aan te besteden. Zo leer je elkaar op een informele manier weer wat beter kennen. Maar hoe doe je dit dan? En hoe voorkom je onderlinge trubbel en blunders?

Sinterklaasgedicht onder het licht

De kans is groot dat, áls jullie besluiten Sinterklaas op het werk te vieren, jullie dat doen aan de hand van surprise. En daar hoort natuurlijk een gedicht bij. Privé, bij vrienden of familie, betekent een sinterklaasgedicht vaak dat je elkaar een beetje op de hak neemt. Op je werk moet je hier echter mee oppassen. Het kan nooit kwaad om een grapje in een gedicht te verwerken, maar gebruik niet te serieuze ondertonen, overduidelijke “grapjes” (niet dus) of conflicten of irritaties die al langer spelen. Dit kan voor ongemakkelijke situaties zorgen én zorgen dat de sfeer volledig omslaat.

Knutselen is nou eenmaal niet iedereens “ding”

Knutselen. Tja, sommigen vinden het leuk, sommigen houden er écht niet van. Bovendien kost het vaak best wat extra tijd en dat kan nogal eens frustratie opleveren. Bespreek daarom vooraf onderling goed of er onder ‘surprise’ ook ‘knutselen’ verstaan wordt. Toch lullig als de één zich helemaal uitslooft en de ander zich er “gemakkelijk” vanaf maakt met enkel een gedichtje en een cadeautje. Niets knutselen voor elkaar is natuurlijk ook een optie.

Lees ook: Werken rond de feestdagen, jingle all the way?

Bepaal een budget én hou je daar aan

Het krijgen van een cadeau is leuk, maar het geven van een cadeau is nog leuker. Spreek met je collega’s van tevoren af hoe duur het cadeau mag zijn. En ga dan voor een redelijk bedrag, bijvoorbeeld 10 of 15 euro. Het gaat om het idee. Je kunt niet in andermans portemonnee kijken. Als je goed afspreekt wat iedereen uitgeeft aan het cadeautje, dan zorgt dit ervoor dat er geen scheve verhoudingen ontstaan. Geen dure fles drank voor de één en een grapje van een paar euro voor de ander.

Als jullie eenmaal een bedrag afgesproken hebben waar iedereen zich in kan vinden, hou je bij het uitzoeken van het cadeau dan ook aan dit budget.

Maak er een mooi moment van met Sinterklaas op het werk

Natuurlijk zijn de gedichten, cadeaus en eventuele surprises leuk, maar het gaat natuurlijk allemaal om de gedachte. Sinterklaas kan voor je team of afdeling een moment vormen waarop jij je collega’s beter leert kennen, en zij jou, in een informele setting. Zo kom je er achter dat je wellicht meer gemeen hebt met je collega’s dan je zelf denkt. Én kun je ze bijvoorbeeld eens een onverwacht complimentje geven in je gedicht!

Bron: Intermediair

Darren Munnich
Redacteur Samen Slim. Werkzaam op de afdeling Marketing & Communicatie.
Meer over Darren

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *