De secretaresse in de spotlights
Op de werkvloer
Leestijd: 2 minuten

De secretaresse in de spotlights

De één vindt het onzin, de ander geniet ervan om op deze speciale dag in het zonnetje te worden gezet. En geef ze eens ongelijk, want een mooi gebaar voor je inzet is altijd welkom toch? De spin in het web, het luisterend oor, manusje-van-alles en het visitekaartje van het bedrijf… Er wordt ook behoorlijk wat van ze gevraagd. We hebben het hier natuurlijk over de welbekende dag voor de secretaresse: Nationale Secretaresse-dag!

Since 1989

De traditie Secretaresse-dag komt van origine uit Amerika. In Nederland vieren wij nationale Secretaresse-dag sinds 1989. Deze dag werd in het leven geroepen om stil te staan bij de onmisbaarheid van secretaresses voor een organisatie, maar vooral om het imago op te poetsen. Voor degenen die al secretaresse waren, was het doel om hen in het zonnetje te zetten.

Lees ook: Voor(oor)delen van een ambtenaar

Een commercieel circus?

Tegenwoordig is het een zeer gewaardeerd beroep, met dat imago zit het dus wel goed. Duizenden secretaresses krijgen jaarlijks op de derde donderdag van april een bloemetje of lunch van de baas. Als voormalig secretaresse werd ik ook op deze manier in de watten gelegd.

Een mooie blijk van waardering, of vooral een commercieel circus? Het blijft een discussiepunt. Natuurlijk is het belangrijk om stil te staan bij het werk dat wordt verricht. Maar persoonlijk was ik even gelukkig met een compliment of schouderklopje op een willekeurige dag in het jaar.

In een nieuw jasje

Nu is het zo dat de Secretaresse-dag steeds meer in het teken van ontwikkeling komt te staan. En dat vind ik positief! De wereld verandert en de digitalisering gaat enorm hard. Met name dit laatste zorgt ervoor dat het vak in een razend tempo aan het veranderen is. Het aanvankelijke doel om het imago een boost te geven zijn we inmiddels al voorbij gegaan.

Een bos bloemen is nog steeds een blijk van waardering. Maar als je tegenwoordig echt wil investeren in je secretaresse, besteed op deze dag dan eens extra aandacht aan de ontwikkeling van je ondersteuner. Bijvoorbeeld in de vorm van een inhoudelijke workshop of bezoeken van een beurs.

(S)He’s worth it! Fijne nationale Secretaressedag 🙂

Lotte Centen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Lotte

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *