Schulden! Eigen schuld?
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Schulden! Eigen schuld?

Je kent ze wel, programma’s als “Een dubbeltje op zijn kant” en “Uitstel van executie”. Schrijnende situaties waarbij mensen zoals jij en ik, financieel volledig aan de grond zitten en weer een beetje overeind worden geholpen door een televisieprogramma. Wellicht denk je dat jou zoiets nooit zal overkomen en dat het “zijn eigen schuld wel zal zijn”. Helaas kom ik dit soort situaties in mijn werk vaker tegen dan je misschien zou verwachten en ik neem je graag even mee in het onderwerp schulden.

Een betalingsachterstand kan iedereen overkomen. Terugbetaling is soms niet eenvoudig en brengt veel stress met zich mee. Als daar dan een onverwachte rekening van bijvoorbeeld de Belastingdienst of energieleverancier bij komt worden de problemen nog veel groter. Maar ook situaties waarbij je terugvalt in inkomen door ziekte of een scheiding kunnen jouw financiële situatie behoorlijk op zijn kop zetten. Dit heeft niet alleen financiële gevolgen maar zorgt ook voor onzekerheid en stress.

Als dit soort problemen te lang aanhouden volgen er uiteindelijk confrontaties met deurwaarders en zelfs loonbeslagen. Cijfers van budgetvoorlichter Nibud laten zien dat 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens financiële problemen hebben. De helft kampt zelfs met problematische schulden die met hun huidige salaris niet binnen drie jaar zijn af te betalen.

Hulp bij schulden inschakelen

Natuurlijk hoeft het zover niet te komen en zijn er allerlei manieren om al in een vroeg stadium hulp in te schakelen. Websites als Nibud.nl en Zelfjeschuldenregelen.nl bieden gratis en vrijblijvend (anoniem!) advies. Als je er zelf niet uit komt kun je contact opnemen met de Gemeente waarin je woont. De Gemeente is namelijk verplicht om je te helpen. Zij verzorgen óf zelf de schuldhulpverlening óf hebben dit uitbesteed en verwijzen je door naar de juiste plek.

Hulp vanuit Driessen via schulden.nl

Driessen vindt een gezonde financiële basis belangrijk om (werk)gelukkig te zijn. Daarom zijn wij voor onze flexibele medewerkers een samenwerking aangegaan met Schulden.nl. Het doel van Schulden.nl is om financiële problemen en schulden in een vroegtijdig stadium aan te pakken, op een laagdrempelige en duurzame manier. Zij bieden via een online leeromgeving inzicht in je eigen geldzaken. Naast kennis over geldzaken, krijg je meer inzicht in je eigen financiële situatie. Ook kan Schulden.nl ondersteuning bieden via een financiële coach die jouw situatie inventariseert op mogelijke oplossingsrichtingen.

Heb jij financiële zorgen en ben je flexibele medewerker van Driessen? Wellicht kom je in aanmerking voor ondersteuning. Neem gerust contact op met de afdeling HRM van Driessen (via hrm@driessen.nl). Ook als er (nog) geen sprake is van schulden maar je toch vragen of zorgen hebt, kun je uiteraard contact opnemen met de afdeling HRM. Wij staan voor je klaar en helpen je graag verder.

Bronnen: 

Nicole Keijzers
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als casemanager HRM bij Driessen.
Meer over Nicole

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.