(Samen)werken op afstand, werkt dat?
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

(Samen)werken op afstand, werkt dat?

Bij Driessen Groep werkt nog een handje vol collega’s op het hoofdkantoor om de boel draaiende te houden. De rest van de pak ‘em beet 500 collega’s werkt vanuit huis. Dat is behoorlijk wennen en even schakelen want hoe kun je met elkaar (samen)werken op afstand?

Creatief door corona

Naar aanleiding van het opgedoken coronavirus heeft het RIVM en de Nederlandse regering mensen opgeroepen om hun werkzaamheden zo veel mogelijk vanuit huis te organiseren om verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Hier geven we massaal gehoor aan. Voor sommigen is thuiswerken iets vanzelfsprekends maar voor velen absoluut niet. Zij zitten aan een geïmproviseerde werkplek met een laptop hun stinkende best te doen om werk verzet te krijgen.

Gelukkig hebben we in deze tijd programma’s als Outlook, Skype for Business en Teams waarmee we op afstand met elkaar kunnen vergaderen. De vergader-calls vliegen je dan ook om de oren. We delen documenten via Office 365 en werken er zo samen in. Voor ons werkt dit verrassend goed.

Natuurlijk verschillen de mogelijkheden per organisatie. Niet elk bedrijf kan alle medewerkers een laptop mee naar huis geven en niet alle werkzaamheden zijn vanuit huis te doen. Toch zie je creatieve oplossingen ontstaan. Voor (samen)werken op afstand maar ook om überhaupt te kunnen werken. 

De makelaardij

Zo vertelt register makelaar en register taxateur Frederik W. baron van Till “Via sociale netwerken als Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn, kunnen wij live video’s uitzenden. Ruim van tevoren kondigen wij aan dat er een live bezichtiging gaat plaatsvinden van een woning. Als dit op Facebook is, ga je op het aangekondigde tijdstip naar de betreffende Facebookpagina. Hier krijg je automatisch een melding als de livevideo is gestart. De makelaar loopt vervolgens met een camera door de woning en laat alles zien, alsof het een echte bezichtiging is. De kijkers kunnen vragen stellen door deze in het opmerkingenveld te tikken. Dit krijgt de makelaar in beeld en zal die vragen direct beantwoorden. Na de uitzending plaatsen we de video op de timeline, zodat deze beschikbaar blijft en mensen alsnog vragen kunnen stellen. Het is een simpele oplossing in een onzekere tijd.”

Het onderwijs

Ook onderwijs op afstand moet in een rap tempo worden gerealiseerd. Itslearning biedt wereldwijd een elektronische leeromgeving aan scholen en instellingen. Leslie Arts, Key Accountmanager bij Itslearning vertelt “Het coronavirus zorgt binnen onze organisatie voor een extreme toename van het werk. Dat werkt niet alleen in ons voordeel maar ook in dat van van onze klanten. Klanten worstelen vaak met de vraag hoe ze online leren mogelijk gaan maken. Het coronavirus zorgt ervoor dat online leren nu in een stroomversnelling geregeld moet worden. Dat is heel bijzonder in onderwijsland.”

Denk out of the box

Wellicht denk je nu “mooie initiatieven maar voor mijn werk kan dat echt niet” en als je bijvoorbeeld werkzaam bent in de zorg dan snap ik je helemaal. Echter, in de meeste andere beroepstakken is veel mogelijk. We zijn het alleen niet gewend. Probeer out of the box te denken en wie weet ben jij de volgende met een prachtig initiatief!

Lees ook: 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

Ik heb een gaatje in m’n agenda om te helpen

Op het gratis platform Coronaklussen.nl komen klussen en klussers samen. Organisaties plaatsen een opdracht die, bij voorkeur vanuit huis, vrijwillig en geheel belangeloos opgepakt kan worden. Samen helpen we elkaar verder. Heb jij een gaatje in je agenda of is je agenda nu een en al gat? Neem dan vooral even een kijkje tussen de openstaande klussen!

Bron: Coronakrant.nl

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.