Privézaken regelen tijdens werktijd: ja of nee?
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Privézaken regelen tijdens werktijd: ja of nee?

Druk, druk, druk. Wie herkent het niet?! En dan moeten er ook nog allerlei zaken geregeld worden… Een belletje naar je internetprovider, een mailtje naar je verzekering en een bezoekje aan de tandarts; het moet allemaal gebeuren en eigenlijk heeft niemand er tijd voor. Zeker niet als je fulltime werkt. Dus doen we het tijdens werktijd, toch?

Jazeker. Driekwart van de werkende Nederlanders regelt privézaken onder werktijd. Maar wat doen we dan eigenlijk precies?

  • We bellen wat af
    Autoverzekering, gemeente, Belastingdienst, internetprovider, de loodgieter, de tandarts, de dokter. We bellen gedurende de week heel wat af.
  • We mailen ons een slag in de rondte
    Zit je op een kamer met (veel) collega’s? Dan is de kans groot dat je minder belt, maar vooral naar de mail grijpt. 57% van de Nederlandse werknemers checkt zijn/haar mail tijdens werktijd en 37% verstuurt ook privémails tijdens het werk.
  • We struinen het internet af
    Vaak moet er ook nog eens van alles uitgezocht worden alvorens je gaat bellen of mailen (of überhaupt weet waar je naartoe moet bellen of mailen). Al gauw een tijdrovend klusje en je moet het wel uitgezocht hebben zolang andere bedrijven nog bereikbaar zijn natuurlijk.

En dat is niet gek ook: veel bedrijven zijn na 5 uur nu eenmaal niet meer bereikbaar. Dat dwingt je min of meer om een aantal dingen tijdens werktijd te regelen. En waar sommigen uit schuldgevoel langer blijven zitten of in de avond nog wat doorwerken, zijn er natuurlijk ook werknemers die dit minder doen. Misschien ook niet gek, je kunt er tenslotte niets aan doen. Tijd voor bedrijven om flexibeler te worden qua bereikbaarheid?

Is het tijd voor een nieuwe maatstaf?

Zeker weten. En gelukkig zijn er steeds meer bedrijven en winkels die rekening houden met de (fulltime) werkende Nederlander. Zij hanteren niet meer de standaard openingstijden die we jaren als maatstaf gekend hebben. Zo kunnen we bijvoorbeeld op sommige dagen in de week bij de gemeente terecht in de avonduren, zijn steeds meer internetproviders bijna 24/7 bereikbaar en zijn er tandartsen die ’s middags vroeger dicht gaan en ’s ochtends vroeger open zijn.

Dat zorgt ervoor dat we niet meer (bijna) gedwongen worden om privézaken tijdens werktijd te regelen en zorgt er dus ook voor dat we minder werktijd in hoeven te halen in onze vrije tijd. Een win-win situatie.

Wist je dat…

Driessen HRM haar openingstijden ook verruimd heeft? Vanaf 1 oktober 2016 is Driessen langer geopend en kun je ons op werkdagen tussen 7.00 en 19.30 uur telefonisch en per e-mail bereiken. Wel zo gemakkelijk wanneer je druk aan het werk bent voor één van onze opdrachtgevers via ons en tegelijkertijd een vraag voor ons hebt. Natuurlijk ben je tussen 8.00 en 17.30 ook nog steeds van harte welkom op één van onze locaties.

Jessi Gruszka
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als business development manager bij Driessen.
Meer over Jessi

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *