Prioriteiten stellen: op zoek naar de ballen in een bord spaghetti
Op de werkvloer
Leestijd: 2 minuten

Prioriteiten stellen: op zoek naar de ballen in een bord spaghetti

Een werkdag omschrijf ik als een bord spaghetti met ballen… Alles loopt kris kras door elkaar, waarin je structuur moet scheppen met de nadruk op de balletjes (lees: prioriteiten). Door juist gebruik te maken van jouw mes, vork en/of lepel lukt je dit. O ja, je moet ook snel eten anders wordt het koud (lees: zijn de deadlines verstreken). Een mooi metafoor voor mijn standaard werkdag!

Naar mijn weten is dit een situatie die bij veel mensen speelt en waar menigeen tegenaan loopt. Een fenomeen wat altijd zal blijven, maar wat je moet zien als een uitdaging! Op een gegeven moment begrijp je de werkwijze en ga je van chaos naar overzicht. Mijn werkwijze wil ik graag met jullie delen.

Tips voor het stellen van prioriteiten

Observeer je bord spaghetti: maak op het begin van je werkdag een to do lijst en update deze lijst twee keer per dag. Dit zorgt voor het gelukzalige doorstrepen, maar fungeert ook als een soort geheugensteuntje.

Laat je tussentijds niet verleiden – zorg voor focus: ieder inkomend mailtje lijkt belangrijk en vraagt om aandacht. Het is de kunst om hier al direct in te prioriteren. Sommige mailtjes hoeven namelijk niet direct opgepakt te worden, waardoor je eerst je huidige taak kan afwerken en je dus efficiënt werkt. Dit zorgt er ook voor dat je bijvoorbeeld 1 keer per uur je binnengekomen mails checkt in plaats van iedere 5 minuten.

Lees ook: Een beter begin is er niet: tips om je werkdag optimaal te benutten

Slurp de spaghettisliert in één keer naar binnen: lees informatie geen twee keer en stel een beslissing niet uit. Pak de koe juist direct bij de horens!

Samen eten is leuker: binnen de afdeling ben je nooit alleen en samen heb je hetzelfde doel. Het is juist de kunst om aan te geven dat je hulp nodig hebt. Iets wat mensen vaak helaas zien als een zwakte. Waarom zou je doorgaan met negatief ploeteren, terwijl iemand anders misschien wel een hele frisse en goede kijk op jouw taak heeft?

Schrijf een recensie: ook van de kleine dagelijkse dingen kan je leren. Bespreek jouw to do lijst met je collega’s om zo ervaringen te delen en alvast te prioriteren voor de volgende dag.

Buon appetito!!

Claire Pijnenburg
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als recruiter.
Meer over Claire

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.