Over 10 jaar…
Carrière
Leestijd: 4 minuten

Over 10 jaar…

Ben je makelaar, secretaresse of accountant? Grote kans dat jouw beroep over een jaar of tien neer meer bestaat. Maar no worries, want een baan voor het leven bestaat sowieso niet meer. Banen verdwijnen nu eenmaal. De arbeidsmarkt verandert enorm door onder andere technologie, globalisering en demografie, maar goed nieuws: gelukkig veranderen we zelf ook!

Waar je vroeger een contract tekende en 25 jaar later een gouden horloge ontving als dank voor je loyaliteit en inzet voor de organisatie, is dat nu heel anders. Werk je ergens al 10 jaar? Wat doe je er dan nog?! Ga, groei, ontwikkel, leef! Sta. Vooral. Niet. Stil. Want stilstand is achteruitgang, toch?!

Niet helemaal mee eens. Ik vind dat iedereen vrij is om te beslissen of stilstand achteruitgang is en of dit zo voelt. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om eens te gaan zitten en bewust na te denken over waar je over 10 jaar wil staan. Dat geeft je richting en zorgt er in ieder geval voor dat je niet ongewenst stil komt te staan. Je hebt tenslotte een stip op de horizon.

Hoe bepaal je de stip op de horizon?

Een stip zetten op de horizon is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe krijg je orde in de chaos van je eigen gedachten en wensen? En hoe bepaal je überhaupt wat je wil? Mindmappen kan je helpen. Het geeft je hersens de ruimte om te werken zoals ze dat graag doen: chaotisch en relationeel. Je zet eerst “gewoon” op papier wat je allemaal leuk vindt en wil bereiken en pas later ga je de puntjes aan elkaar verbinden om orde te scheppen in de chaos en er concreet mee aan de slag te kunnen.

Nu kun je ervoor kiezen om alleen te mindmappen over hoe je jezelf in relatie tot je werk ziet over 10 jaar, maar ik denk dat het veel sterker is om te mindmappen over hoe je wil dat je leven er over 10 jaar uitziet. Dan focus je je namelijk op je intrinsieke wensen en behoeften en laat je je minder leiden door je huidige werk of ervaringen. Het is goed om na te denken over wat jij in je leven belangrijk vindt, waar je talent en je toegevoegde waarde ligt en wat je persoonlijke kwaliteiten zijn. Dat helpt je om vorm te geven aan je leven, waar werk onlosmakelijk mee verbonden is.

Lees ook: Keuzestress? Dit kan je helpen

Let’s mindmap

Neem een groot vel papier en schrijf er in het midden heel groot iets op als ‘OVER 10 JAAR’. Hoe je je mindmap invult is vervolgens helemaal aan jou. Wat zou je over 10 jaar willen hebben, kunnen, zijn en doen? Vind je het moeilijk om een start te maken? Dan kun je uitgaan van verschillende levensrollen, zoals:

  • Carrière: wat voor werk wil je over 10 jaar doen, met welke competenties?
  • Vrienden: ben je op zoek naar stabiele, diepgaande vriendschappen of veel vrienden?
  • Liefdesleven: zoek je een lieve vriend/vriendin, meer uitdaging of ontwikkeling?
  • Woning: waar wil je wonen en hoe ziet het eruit?
  • Persoonlijk: wat wil je leren, waar wil je je in ontwikkelen, wat vind je leuk?
  • Kinderen: wil je kinderen en wat wil je ze meegeven?

Als je al je wensen en dromen op papier hebt gezet, kun je de lijntjes gaan verbinden en gaan bekijken wat je al snel kunt bereiken en waar je misschien een aantal stappen voor nodig hebt. Maar ook: wat die stappen dan kunnen zijn. Is je grote droom bijvoorbeeld om een mooi groot huis te hebben en daar 6 kinderen op te voeden? Dan is het vinden van een baan met een behoorlijk salaris, maar wel genoeg vrijheid een must. Zie je dat je liefdesleven op je mindmap een hele grote rol speelt, maar je carrière minder? Dan weet je dat je een baan moet zoeken die je ruimte geeft om genoeg tijd in je relatie te steken. Valt het je op dat je autonomie en structuur heel belangrijk vindt? Dan is een baan als personal assistent waarschijnlijk niets voor jou.

Lees ook: Op zoek naar jouw droombaan – deel 1

Doelen: nastreven of bereiken?

Een aantal doelen die je voor jezelf stelt naar aanleiding van je mindmap, zijn misschien heel gemakkelijk en snel te bereiken. Doen dan! Maar besef ook dat je mindmap je focus geeft, een richting, maar geen vaststaand actieplan of stilstaand document is. Je kunt deze áltijd aanpassen en genieten van het streven naar je doel, evenveel of misschien wel meer dan van het bereiken ervan.

Ben jij werkgelukkig?

Wist je dat jouw werkgeluk wordt bepaald door 4 factoren: de relatie met je collega’s, hoe goed jij je competenties kan benutten in je functie, de vrijheid die je hebt om te doen wat je leuk vindt en de maatschappelijke relevantie die je werk heeft. Ben je benieuwd hoe jij scoort op deze vier gebieden? Test je werkgeluk en ontvang tips om jouw werkgeluk te vergroten.

Bronnen: MT.nl, Businessinsider.nl, Sochicken.nl

Jessi Gruszka
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als business development manager bij Driessen.
Meer over Jessi

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *