Opa en oma dag
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Opa en oma dag

Het is bijna Opa en Oma dag! 4 juni is dat. En nee, dat is geen commerciële dag vol cadeautjes of andere poespas. Opa en Oma dag is in het leven geroepen om stil te staan bij de bijzondere band die opa en oma met hun kleinkind(eren) hebben en als blijk van waardering. Vaak lees je over die band “Wel de lusten niet de lasten”. Maar is dat wel zo?

In Nederland passen steeds meer opa’s en oma’s op de kids. Van alle EU landen passen Nederlandse opa’s en oma’s zélfs het meest op. Dit blijkt uit een rapport van het statistisch bureau van de Europese Unie. Deze cijfers zijn flink gestegen sinds de bezuinigingen op de kinderopvang.

Ook wel begrijpelijk, het is voor de ouders goedkoper en vaak praktischer om opa en oma op te laten passen. Papa en mama zijn dan vrij om te studeren of carrière te maken of misschien zelfs om even een dagje voor zichzelf te hebben. En wie anders past er met zoveel liefde en flexibiliteit op je kinderen? Tegenwoordig kunnen opa en oma er nog een vergoeding voor ontvangen ook. Mits ze geregistreerd staan als gastouder.

Lees ook: Flitsende carrière combineren met kinderen

Alleen maar voordelen?

Buiten het financiële plaatje zijn er nog wel meer voordelen te bedenken aan oppas opa en oma. Kinderen voelen zich er thuis en veilig en ook voor opa’s en oma’s heeft het oppassen voordelen: het versterkt de band met hun kleinkinderen en het houdt ze fitter en gezonder. Maar het is best een pittige job. Voor jou als ouder zijnde is het al pittig, stel je eens voor dat je zo’n 20 á 30 jaar ouder bent..

Wat betreft de opvoeding kunnen opa en oma net een andere mening hebben dan jij en je partner. Al maak je hier afspraken over, soms zal iets toch anders aangepakt worden of wordt er net wat meer verwend dan je als ouder zijnde zou willen. Goed om te weten dat een kind vanaf 3-4 jaar prima onderscheid kan maken tussen wat van de ouders mag en wat van oma en opa mag. Één lijn wat betreft de opvoeding is natuurlijk wel handig maar niet alles hoeft dus precies hetzelfde te gaan als thuis.

Wat betreft de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind kán het wat nadelen hebben als een kind niet naar de kinderopvang gaat. Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan zijn vaak creatiever in hun spel en wanneer ze naar school gaan maken ze vaak ook makkelijker vriendjes, zijn ze zelfstandiger en minder angstig in nieuwe situaties. Begrijp me niet verkeerd. Ik zeg niet dat je kinderen naar de kinderopvang móeten. Zelf ben ik ook tot m’n vier jaar thuisgebleven en hé, ik ben gewoon 1 meter 69 (en een half 😉) geworden en heb ook prima sociale contacten.

Ieder kind is anders en daardoor zal het ook per kind verschillen hoe de kinderopvang effect heeft op de ontwikkeling maar het is iets om in je achterhoofd te houden.  Neem vooral de behoefte van je kind mee in je beslissing. Een combi van kinderopvang én opa en oma kan natuurlijk ook.

Neem ze niet voor lief

Laat jij opa en oma ook vaak oppassen? Neem ze dan vooral niet voor lief. Ze zijn er (bijna) altijd en houden van jou en je kinderen. Ze af en toe in het zonnetje zetten mag dan best. Ook al is opa en oma dag niet bedoeld voor poespas.

Lees ook: Een alleenstaande werkende moeder is een vrouw met ballen

Bron: www.opanoma.nl

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.