Ontspanning geeft energie!
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Ontspanning geeft energie!

Heb jij genoeg tijd om eens af en toe een momentje voor jezelf te pakken, een gezellig bezoekje te brengen aan je familie of een avondje te gaan stappen met vrienden? Je wilt je werk goed doen en tegelijkertijd ook een leuk sociaal leven, een gelukkig gezin en leuke vrienden om je heen. Zodra je werk en privé in balans is kun je meer genieten van het leven. Plezier is een belangrijke fundering voor een leuk leven. Zorg dat je in balans bent!

Het vinden van de juiste balans tussen wek en privé is niet altijd makkelijk. Onderstaande vier tips kunnen je helpen een betere balans te vinden tussen werk en privé, zodat je optimaler kunt genieten van je vrije tijd!

Tip 1: Plannen

Maak een realistische planning voor zowel je werk als privé. Maak iedere week bewust tijd vrij voor ontspanning en vrije tijd. Plan minder leuke klussen bijvoorbeeld doordeweeks zodat je in het weekend ook écht vrij bent en tijd hebt voor leuke dingen. Doe dan waar je zin in hebt. Zo ontspan je, kom je tot rust en doe je ook nog eens nieuwe energie op.

Tip 2: De kracht van ‘Nee’ zeggen

Durf ‘Nee’ te zeggen. Het is niet nodig overal ‘Ja’ op te zeggen. Je bereikt er namelijk niets mee om jezelf over de kop te werken. Daarnaast getuigt ‘Nee’ verkopen van lef om voor jezelf op te komen en dat je goed kunt inschatten waar je tijd voor hebt en waarvoor niet. Mooie bijkomstigheid; het vermindert stress, doordat je minder druk voelt.

Tip 3: Neem het leven eens wat minder serieus

Geniet van je vrije tijd en van vrienden en familie om je heen. Laat in het weekend het werk. Een relaxed moment verdient iedereen, zo kun je weer opladen en vol positieve energie aan je nieuwe werkweek beginnen.

Tip 4: Let it go!

Laat het los en stop er eens mee om alles onder controle te willen hebben. Er zijn genoeg zaken waarop je geen invloed kunt hebben en spontane momentjes zijn vaak extra leuk. Go with the flow en zie wat je werk- en privé-leven je brengt. Alles onder controle willen hebben kost veel energie die je moe maakt en stress kan veroorzaken. Niet alles hoeft perfect te zijn.

Door bovenstaande adviezen te combineren met intensief bewegen, is de kans op stress kleiner. Je kunt namelijk je gedachten leeg maken en even aan helemaal niets denken.

Is jouw werk-privé-balans in evenwicht?

Met onderstaande vragen kun je snel bepalen of jouw werk-privé balans ook wel zo in balans is als je denkt.

  1. Lach je iedere dag?
  2. Heb je voldoende tijd voor leuke dingen?
  3. Geniet je van je vrije tijd?
  4. Durf je ‘Nee’ te zeggen en doe je dat ook daadwerkelijk?
  5. Heb je gunstige werktijden?
  6. Vind je het prettig om aan je werkdag te beginnen?
  7. Ervaar je een lage werklast?
  8. Vind je je werk prettig?

Heb je 6 of meer vragen beantwoord met ‘Ja’, dan heb je een goede werk-privé balans. Heb je 3 of meer keer ‘Nee’ ingevuld, dan is er werk aan de winkel!

Bronnen: Albert Sonnevelt, Mijn vakbond, Salusi

Marlou Janssen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als intercedent HR-services.
Meer over Marlou

Delen op Facebook Tweet

1 reactie

Sandra Janssen

Echt leuk geschreven, kan me er ook helemaal in vinden! Goed bezig Marlou!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.