Niemand krijgt goede ideeën op het werk
Op de werkvloer
Leestijd: 4 minuten

Niemand krijgt goede ideeën op het werk

Zo. Een krachtige uitspraak. “Niemand krijgt goede ideeën op het werk”. Een uitspraak van Duncan Wardle die interessant is om eens verder in te duiken. Duncan Wardle is vaak gastspreker bij bedrijven. Hij zoomt vooral in op creativiteit. Wanneer hij mensen vraagt waar ze de beste ideeën krijgen hoort hij nooit “op het werk”. Maar waar dan wel?

Zoals Duncan Wardle zegt: “Het probleem van werk is dat het vaak goed georganiseerd is. Het is duidelijk wat je moet doen, wanneer en hoe. Dat maakt het heel erg moeilijk om ‘out of the box’ te denken, ook als de manager daarom vraagt tijdens een meeting met Post-its en viltstiften.” Wie kent ze niet.

Door dat goed georganiseerd zijn en door gefocust bezig te zijn gebruiken we maar zo’n 13% van ons brein. Hartstikke zonde. Net alsof er een luik voor die overige 87% op slot zit want dat is “maar een rommelhok” en niet geordend.

Ergens tussen ons zesde en twaalfde jaar leren we aan om ons af te sluiten voor het creatieve deel van ons brein. Die doos waar we als kind een huis of een auto van maakten is nu gewoon een doos. Zou toch raar zijn als je daar nu nog een auto in ziet.

Hoe krijg je dan goede ideeën?

En toch hebben we toegang nodig tot het creatieve deel van ons brein. Bedrijven willen innoveren maar zonder nieuwe ideeën wordt dat verdraaid lastig. Een leraar die een leerling nieuwe uitdagingen wil geven, of inspiratie voor een nieuwe blog, waar haal je die vandaan zonder toegang tot dat deel van je brein?

Wil je jouw brein wakker schudden? Lees dan: Last van een vrijdag-brein

Het is dus wel duidelijk dat we creativiteit nodig hebben. Maar als je op je werk geen goede ideeën krijgt, waar dan wel? Als ik naar mezelf kijk dan komen de nieuwe en écht leuke ideeën meestal onder de douche of op de fiets. Handig joh.. drijfnat van het douchen pen je niet zomaar je geniale idee neer. En schrijf je het niet meteen op dan is de kans groot dat het er ook niet meer van komt.

Wandelen is een goede manier om dat luik naar je creativiteit open te krijgen en kan nog best praktisch zijn ook. Wanneer je op die wandeling je telefoon meeneemt, kun je meteen je ideeën in een notitie of spraakopname vastleggen. Zit je op de fiets en krijg je echt een goed idee? Denk dan niet dat je dat straks thuis wel even opschrijft. Stop gewoon even langs de kant van het fietspad en maak een notitie in je telefoon. Kost je maar 2 minuten en je bent je idee niet kwijt.

Een goed idee komt vaak niet als je focus op het krijgen van ideeën ligt. Ga dus wandelen zonder focus. Kijk gewoon om je heen en denk niet bewust na. Dat doe je onder de douche of op de fiets ook niet en dáár krijg je juist je goede ideeën.

Nog een tip van Flip: Popt dat geniale idee in je hoofd op maar heb je écht geen mogelijkheid om het ergens vast te leggen? Zeg dan vooral niet tegen jezelf “dit mag ik niet vergeten” maar zeg “dit ga ik onthouden”. Je brein negeert namelijk het woordje “niet” waardoor je bij “dit mag ik niet vergeten” jezelf eigenlijk de opdracht geeft om het te vergeten.

Lees ook: Aan de slag met breintraining

Nu ben ik benieuwd

Leuk dat meneer Duncan Wardle nooit de reactie “goede ideeën krijg ik op m’n werk” kreeg. Maar ik ben benieuwd. Heb jij wel eens een geniaal idee gekregen op je werk? En hoe ging dat dan? Zat je bewust te brainstormen met de welbekende Post-its? En waar/ wanneer krijg je meestal je béste ideeën?

Wat is voor jou een prikkel voor een nieuw idee? Hoor je iemand iets zeggen of word je eerder geprikkeld door het lezen van artikelen? Ook iets wat je ziet gebeuren kan een prikkel zijn voor een nieuw idee. Let me know!

Bron: mt.nl

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.