Leestijd: 2 minuten

Nationale Traploopweek: meer beweging op de werkvloer

Deze week (11 t/m 15 april) is het voor de tiende keer Nationale Traploopweek, georganiseerd door het Diabetes Fonds. De Traploopweek stimuleert medewerkers om de trap te nemen, want zitten is even slecht voor de gezondheid als roken. Veel zitten kan serieuze gevolgen hebben, zo zijn er aanwijzingen dat langdurig zitten het risico verhoogt op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen. Het is dus hoog tijd om meer in beweging te komen op de werkvloer en wat is nu een mooier aanknopingspunt dan de Nationale Traploopweek?

Veel zitten is funest

Ongeveer 3,4 miljoen medewerkers in Nederland zitten meer dan 4 uur per dag op het werk. Gemiddeld brengt de Nederlandse werkende populatie zelfs 7 uur zittend door op een werkdag. Alle reden dus om ons zorgen te maken over het gebrek aan bewegen en traplopen. “Zitten is het nieuwe roken”, zegt Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds. “Vorig jaar stierven 5,1 miljoen mensen aan de gevolgen van roken, maar aan aanverwante ziektes van zitten stierven wereldwijd 5,3 miljoen mensen”, vult ambassadeur van de Nationale Traploopweek Professor Erik Scherder aan.

Kom in beweging

Het Diabetes Fonds wil mensen deze week bewust maken wat te weinig beweging met je kan doen. Veel zitten verhoogt bijvoorbeeld de kans op diabetes type 2. Korte momenten van bewegen helpen al om het metabool syndroom (voorloper van diabetes type 2) te voorkomen. Zelfs een periode van 2 minuten. Zolang het bij elkaar opgeteld maar 30 minuten per dag is. 

Alle beetjes extra beweging helpen. Naast het nemen van de trap zijn ook staand overleggen en het maken van een lunchwandeling gezonde tips.

Bron: Diabetes Fonds

Monetta Driessen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als HRM-redacteur.
Meer over Monetta

Delen op Facebook Tweet

Comments are closed