Met een lach door je dag
Op de werkvloer
Leestijd: 2 minuten

Met een lach door je dag

Een slechte nacht, wekker in de vroege morgen of fietsend door een plensbui naar je werk? Nee – soms is je start niet altijd even best en staat het huilen je misschien nader dan het lachen. Maar als er één levensmotto is waar ik in geloof? ‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’.

Plezier in je werk

Misschien een cliché, maar als je het mij vraagt is een dag niet gelachen – ook een dag niet gewerkt. Lachen zorgt namelijk voor betere werkprestaties. Het is, wetenschappelijk bewezen, gezond en zorgt voor plezier. Met plezier in je werk, ben je gemotiveerder en zet je liever die stappen extra om iets te bereiken.

Lachen bevordert onderlinge communicatie

Lachen heeft een waslijst aan voordelen waarom het belangrijk voor je is. Zo zorgt het voor ontspanning, reduceert het je stressniveau en het verhoogt de aanmaak van endorfine. En nog mooier, doe je dit samen met je collega’s? Dan wordt dit positieve effect op de werkvloer alleen maar vergroot. Het bevordert de onderlinge communicatie, verhoogt de productiviteit en zo worden de prestaties naar een hoger niveau getild.

Zorg samen voor een positieve stemming

Nu staat er over het algemeen al snel een lach op mijn gezicht. En als niet, dan weten mijn collega’s daar binnen no time wel verandering in te brengen. Door de waan van de dag, werkdruk of dagelijkse bezigheden is het echter niet altijd vanzelfsprekend. Hoe zorg je dan toch voor deze positieve stemming?

Het is toch simpeler dan je denkt:

  • Begroet je collega’s in de ochtend met een glimlach
  • Laat ze weten als je vindt dat iets goed gaat
  • Geef complimenten, misschien nog wel leuker dan krijgen
  • Vier successen, je hebt er immers hard voor gewerkt
  • Verras met een traktatie, want wie is er nu niet gek op iets lekkers?

We zijn als mens geprogrammeerd om te spiegelen. Probeer daarom jouw collega’s positief te besmetten met jouw lach!

Lotte Centen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Lotte

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *