Meet Martine: van sneaker naar naaldhak op haar eerste werkdag
Leestijd: 3 minuten

Meet Martine: van sneaker naar naaldhak op haar eerste werkdag

Na een bachelor SPH, een premaster HRM én een master HRM is de mooie tijd van uitslapen en doordeweeks stappen voor mijn nieuwe collega Martine helaas ook afgelopen. Wanneer ik terugdenk aan mijn studententijd realiseer ik me ineens wat mijn ouders bedoelden met: ‘Geniet ervan, het is de mooiste tijd van je leven!’. Martine gaat er nu dus ook aan geloven: haar eerste baan als Intercedent bij Driessen is namelijk een feit. Hoe heeft ze zich voorbereid op die spannende eerste werkdag en waar liep ze die eerste 8 uurtjes tegenaan?

Shop ‘till you drop

Allereerst moest er in het weekend voorafgaand aan de eerste dag geshopt worden. Als ik voor (het merendeel van) de vrouwen mag spreken: een goed begin is het halve werk. Dat hoef je ons geen twee keer te vragen. Martines vrijetijdskleding is iets stoerder, dus er moesten blousejes, hakken en colbertjes ingeslagen worden. Vervolgens op zondagavond op tijd naar bed, om maandag (veel te vroeg) op het werk te verschijnen. You can’t be late on your first day!

Lees ook: Eerste werkdag bij je nieuwe baan? Geen stress!

Aan de slag!

En dan gaat het beginnen: Martine schudde haar eerste dag(en) behoorlijk wat handjes. Luister altijd goed naar de naam van de collega die zich aan je voorstelt. Natuurlijk ben je je bewust van jezelf en hoe jij overkomt op een ander, maar het is vervelend als je halverwege de dag aan je buurman/buurvrouw moet vragen hoe hij of zij ook alweer heet. Gelukkig lagen Martines inloggegevens gereed en kon ze direct aan de slag. Omdat haar manager haar al had toegevoegd aan de telefoonlijn, betekende ‘direct aan de slag’ ook écht direct aan de slag. Pfoe, de telefoontjes van klanten, kandidaten en collega’s stroomden binnen en het was voor Martine lastig om dingen te kunnen plaatsen.

Don’t worry

Herken je dit? Maak je niet druk! Een eerste werkdag is voor iedereen lastig en wat dat betreft geldt de kracht van herhaling. Aan het einde van de week zul je merken dat er lichtjes branden, belletjes rinkelen en dat je het steeds minder warm krijgt wanneer de telefoon gaat. Verder heeft Martine vooral veel meegekeken met collega’s en is haar eerste pen inmiddels leeg geschreven. Een notitieboekje helpt haar vooral om feiten te kunnen onthouden en informatie terug te zoeken wanneer nodig.

Na een ochtend vol nieuwe indrukken was het tijd om te lunchen. Hoewel Martine normaliter van eten haar hobby maakt, had ze haar eerste dag vanwege de spanning genoeg aan een broodje kaas. Grappig detail: er wordt gezamenlijk geluncht bij Driessen en dat wist Martine, dus ze had geen boterhammen gesmeerd. Collega’s van haar bleken uit onzekerheid op hun eerste dag wél allemaal hun eigen boterhammen te hebben gesmeerd. Verder maakte Martine tijdens de lunch van de gelegenheid gebruik om haar nieuwe collega’s wat beter te leren kennen, gezellig!

Zoals het klokje thuis tikt…

Om 17:20 uur zat Martines eerste werkdag er op. Het goede voornemen om nog lekker te gaan sporten kon de prullenbak in, want ze was gesloopt. Maar wat was het een leuke dag! En het toverwoord? Nieuwsgierigheid. Martine stelde veel vragen en je weet wat ze zeggen: nieuwsgierigen hebben de halve wereld (oké, dat is niet precíes wat ze zeggen, maar je snapt wat ik bedoel, toch?). Mocht jij 2017 beginnen met een nieuwe baan, dan wensen Martine en ik je veel succes én plezier!

Aniek Hendrix
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Aniek

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *