Mag ik de afstandsbediening?
Op de werkvloer
Leestijd: 2 minuten

Mag ik de afstandsbediening?

Ken je dat, klagende mensen om je heen? In de trein, de zucht van je achterbuurman in de rij voor de kassa, een klagende collega, iemand die niet doet wat je vraagt of verwacht… Waarom is het leven zo oneerlijk? Mag ik ze alsjeblieft op pauze zetten? Als je de gebeurtenissen of andere mensen kon besturen, pauzeren, doorspoelen of even stopzetten, dan zou ik me beter voelen. Maar helaas, zoals je begrijpt is de werkelijkheid anders en hebben we niet die ene afstandsbediening.

De regisseur

Het is makkelijk om te mopperen en verwijten te maken, maar is het effectief om op deze manier te communiceren? Ik heb het zelf al 10 keer gezegd (dus ik heb het gecommuniceerd ;)), maar blijkbaar komt de boodschap niet goed over… Wat is dan wel goed om te doen, wat is wél effectief?

Als je iets wil veranderen is effectieve communicatie die bij jezelf begint ’the key’. Zoek het dus eerst bij jezelf. Hierin is het natuurlijk wel belangrijk om te beseffen dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je eigen communicatie en dat de ander vrij is om te reageren en communiceren op zijn eigen manier. De regisseur, dat ben jij!

Lucky you

Gelukkig heb jij wel het vermogen om jezelf aan te passen als iets je niet bevalt! Zoals ik hierboven al schreef, ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Lucky you, nu is de keuze aan jou! Je hebt bijvoorbeeld de keuze om de ander te negeren, een wedervraag te stellen, te laten gaan of om zelf actie te ondernemen.

Er is daarvoor een inspirerende en aansluitende quote die ik ooit geleerd heb: if you always do what you always did, you will always get what you always got (van Albert Einstein). Oftewel, als je iets wil veranderen, moet je zelf iets anders doen om een andere uitkomst te krijgen.

Lees ook: Lachend naar je werk!

Play

Bij de afstandsbediening weten jullie de knop ‘play’ wel te vinden. Ga zelf eens op zoek naar effectieve knoppen (een nieuwe uitdaging) om te gaan spelen met een andere manier van communiceren. Tip: schrijf op wat je graag anders zou willen en probeer hiermee te gaan oefenen zodat je jezelf in ‘play’ modus zet 😉 De regisseur, dat ben jij!

Succes and enjoy to play with your own script of your life!

Solange van Ravesteyn
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Solange

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *