Een maatschappelijke bijdrage: Operatie Stemmentellers
Carrière
Leestijd: 3 minuten

Een maatschappelijke bijdrage: Operatie Stemmentellers

Afgelopen zomer 2016 schoof ik met een drietal collega’s aan bij onze opdrachtgever: Gemeente Zwolle. De opdracht luidde als volgt: 300 stemmentellers op 70 stembureaus voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017. Aan de slag dus! Maar hoe gaat zoiets precies in zijn werk? Ik geef jullie graag een kijkje achter de schermen van ‘Operatie Stemmentellers’.

Want hoe krijg je zo veel stemmentellers bij elkaar? En dan ook nog enkel met inwoners van Zwolle? Dat was namelijk een wens van de gemeente Zwolle: enkel stemmentellers uit de gemeente Zwolle, zodat zij ’s nachts geen verre afstanden meer af hoefde te leggen. We konden putten uit een handjevol stemmentellers die via Driessen HRM in april 2016 stemmen hadden geteld tijdens het Oekraïne-Referendum, maar één ding was zeker: we moesten aan de slag!

Here we go

En dat was leuk! Zo’n groot maatschappelijk project, dat grijp ik met beide handen aan! Oké, plan van aanpak. Waar moeten we rekening mee houden? Naast de wens van de gemeente Zwolle voor in Zwolle woonachtige stemmentellers, wisten we ook niet precies hoeveel uur mensen moesten gaan tellen natuurlijk. Dat is volledig afhankelijk van de opkomst per stembureau. Wat we wél wisten was dat ze om 21:00 uur duizenden stembiljetten mochten gaan tellen. En dan zijn 300, flexibele (want: zittend op de grond) tellers zeker nodig!

Samen met de afdeling Marketing & Communicatie begonnen we daarom aan een ‘promotie attack’. Geen enkele Zwollenaar mocht de oproep om stemmen te tellen missen. We hebben Facebookpromoties ingezet, flyers uitgedeeld aan verenigingen en scholen, gebruikgemaakt van elkaars netwerk, advertenties in de huis-aan-huis krantjes ‘De Swollenaer’ en ‘De Peperbus’ geplaatst en direct mailings verstuurd aan mensen in ons databestand.

We hadden alles ingezet op promotiegebied en vanaf dat moment was het duimen draaien in de hoop dat de boodschap ook daadwerkelijk bij onze doelgroep terecht zou komen. En jawel hoor, de telefoon stond roodgloeiend! Vooral de advertenties in de kranten wierpen zijn vruchten af. En hoe! Binnen 1 maand zaten we al op de magistrale 150 stemmentellers. Ik kreeg er echt een boost van en had vertrouwen in een goede afloop. Dat heb ik dan ook niet onder stoelen of banken geschoven!

Totdat de feestdagen eind december om de hoek kwamen en we tegen een strop aanliepen. O jee! Maar: onnodig zorgen gemaakt, want eind januari waren de 300 stemmentellers compleet en moesten we mensen op de fictieve “reservebank” plaatsen. Ik was zo blij dat het resultaat binnen no time behaald was en dat mijn verwachting werkelijkheid was geworden.

D-day: 15 Maart 2017

Met lichte spanning begin ik de dag met een kop groene thee. Ik heb onrustig geslapen. Niet alleen omdat ik gespannen ben voor de uitlag van de verkiezingen, maar ook voor mijn stemmentellers. Ja, zo voelde het inmiddels wel, als “mijn stemmentellers”. Operatie Stemmentellers was bijna op zijn einde. Over de gehele dag bleef het rustig. We hebben zelfs even tijd gehad om de verkiezingen via de televisie te volgen.

Door de hoge opkomst van de stemgerechtigden, is het een drukte van jewelste op de stembureaus geweest. Rond de klok van half 9 ’s avonds krijg ik daarom nog bericht van Gemeente Zwolle dat ze twee extra tellers nodig hebben op een bureau. Snel schakelen, ik hou ervan! En zo’n groot project met succes afronden? Dat geeft echt een kick.

Volgende keer weer?

Nu, zo’n twee weken later, kijk ik terug op een fantastisch groot maatschappelijk project, waar we met z’n allen een steentje aan hebben bijgedragen. Wij zijn klaar voor de volgende verkiezingen, waarvoor we dan misschien zelfs stembusstampers moeten zoeken! 😉

Steffi Ras
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als intercedent.
Meer over Steffi

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *