Neem de regie over jouw loopbaan
Carrière
Leestijd: 5 minuten

Neem de regie over jouw loopbaan

Je loopbaan heeft ontzettend veel invloed op verschillende aspecten in het leven. Wanneer deze voorspoedig verloopt ervaar je (werk)geluk, je ontwikkelt jouw talenten en bent productiever. Maar gaat je loopbaan niet zoals je wil, dan kan je hier ook hele vervelende gevolgen van ervaren. Daarom delen we de beste tips om de regie te nemen over jouw loopbaan.

Wanneer jouw loopbaan niet verloopt zoals je wil, is de kans groot dat je minder goed in je vel zit, je meer stress ervaart en een minder goede (arbeids)marktpositie hebt. Het kan zelfs voorkomen dat je niet weet of je nog wel gelukkig bent in je huidige baan, dat het solliciteren niet lukt of dat je last hebt van faalangst. Daarom is het goed om de vinger op de zere plek te leggen, zodat je de juiste veranderingen kan inzetten en weer de regie krijgt over jouw loopbaan.  

Werkgelukkig in je huidige baan

Laten we om te beginnen eens kijken naar de factoren die van invloed zijn op je werkgeluk. Om werkgeluk te ervaren moet je autonoom en competent zijn, een bepaalde mate van vrijheid ervaren en het gevoel hebben dat je werk zinvol is. Ga voor jezelf eens na of één van deze factoren ontbreken in je huidige baan. Is dit het geval, probeer dan te bedenken hoe jij hier zelf verandering in kan brengen. Lukt dit je niet alleen? Ga dan het gesprek aan met je leidinggevende, maar wel met een duidelijk doel. Wanneer ben jij tevreden als je het gesprek hebt gevoerd? Ben je tevreden als je de kans krijgt om je situatie te bespreken of wil je direct met een oplossing en datum de deur uit lopen? Ga goed voorbereid het gesprek in met deze tips.

Of toch een carrièreswitch?

Wanneer je het werkgeluk niet meer vindt in je huidige baan, dan is het tijd voor een nieuwe baan of misschien zelfs een carrièreswitch. Waar het in beide gevallen om gaat, is om vanuit jouw kracht en talent op zoek te gaan naar werk wat bij jou past. Maar hoe ontdek je wat bij je past? In je huidige baan kun je alvast een lijst maken met taken die je leuk vindt en waar je energie van krijgt en nadenken over welke taken absoluut niet in je nieuwe baan terug hoeven te komen. Meer informatie over het inzichtelijk maken van je wensen, lees je hier.  

Ben proactief!

Wanneer je actief op zoekt bent naar een nieuwe baan, zul je proactief aan de slag moeten. Dit kan al in je huidige baan. Durf bijvoorbeeld het initiatief te nemen (op de werkvloer) en deel jouw ideeën met je collega’s en leidinggevende. Zorg voor een sterk sociaal netwerk en neem deel aan activiteiten op je werk, ga mee naar teamuitjes en bouw een band op met je collega’s. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, bouw dan vooral ook een sterk zakelijk netwerk op. Breng een bezoekje aan een netwerkborrel of bouw online, bijvoorbeeld op LinkedIn, een sterk netwerk op.  

Kleine stappen, groot effect

Doelen zijn soms heel groot en lijken daardoor onbereikbaar. Maar met veel kleine stappen, leg je uiteindelijk ook een grote afstand af waardoor onbereikbare doelen ineens binnen handbereik komen. Hiervoor zijn ook geduld, focus en discipline nodig. Wanneer je bij je leidinggevende hebt aangegeven dat je niet meer werkgelukkig bent en dat je bepaalde veranderingen in je werk wil, dan zal dit niet van vandaag op morgen realiseerbaar zijn. Maak daarom (in je hoofd) een soort stappenplan, zodat je jouw doel niet uit ogen verliest en je het gevoel hebt dat je ergens naartoe werkt. Door kleine stappen te nemen ervaar je steeds kleine overwinningen en dit voelt ontzettend goed. Het kost je weinig moeite en het zorg voor vermindering van stress, een win-win situatie dus. 

Dit werkt hetzelfde in je zoektocht naar een nieuwe baan. Het kan even duren voordat je jouw droombaan gevonden hebt, of misschien heb je al meerdere sollicitatiebrieven gestuurd maar ben je tot nu toe niet uitgenodigd voor een kennismaking. Lees dan deze blog met tips over hoe je een sterke sollicitatiebrief schrijft en hoe je met een telefoontje misschien wel uitgenodigd wordt voor een kennismaking.     

Reflecteren kan je leren!

Zelfreflectie is een steeds belangrijker en terugkerend thema als het aankomt op het vormgeven en de regie krijgen op je loopbaan. Het is als het ware een persoonlijk leerproces wat je hele leven doorgaat. Er zijn verschillende manieren om zelfreflectie toe te passen, de STARR methode is er één van. Deze methode geeft op eenvoudige en objectieve wijze structuur aan je reflectie. Je verzamelt informatie over de situatie en over jezelf zonder daar een waardeoordeel aan te hangen. Belangrijk hierbij is dat je jezelf open vragen stelt en eerlijk naar jezelf bent. 

  • Situatie (S): beschrijf de betreffende situatie. Wat was de aanleiding en wie waren erbij betrokken? Beschrijf ook waar de situatie zich afspeelde (werk / privé) en wanneer deze plaatsvond.
  • Taak (T): beschrijf jouw taak/rol in deze situatie. Wat werd er van je verwacht en wat verwachtte jij zelf?
  • Actie (A): beschrijf hoe jij jouw taak oppakte. Welke actie(s) voerde je uit en hoe deed je dat?
  • Resultaat (R): beschrijf het resultaat en de reactie op jouw acties.
  • Reflectie (R): je hebt nu een overzicht van de situatie, jouw taak, jouw acties en het resultaat. Daarmee heb je de basis gelegd voor de zelfreflectie. Je kunt jezelf nu vragen gaan stellen als “zou ik het een volgende keer op dezelfde wijze doen, of juist niet?”, “waarom zou ik het de volgende keer hetzelfde doen, of juist niet?”. Maar ook vragen als “heb ik vaker in een dergelijke situatie gezeten en hoe heb ik toen gehandeld?”.
  • Transfer (T): de STARR-reflectie kan worden aangevuld met een extra T, namelijk die van transfer. Je hebt op jezelf gereflecteerd en gaat nu je voornemens voor een eventuele volgende situatie omschrijven zodat je deze reflectie daadwerkelijk kunt gaan toepassen en je je gaat ontwikkelen.

Met deze stappen pak jij de regie op je loopbaan. Of je nu kiest om je werkgeluk te vergroten in je huidige baan of je gaat voor een nieuwe baan. 

Bronnen: Boek Professionele Loopbaan coaching van Rozemarijn Dols, het boek Loopbaandilemma’s van Wouter Reynaert en Rupert Spijkerman en Fontys.

Ikrame El Bouzidi
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment bij Driessen.
Meer over Ikrame

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *