Let me google you for you
Solliciteren
Leestijd: 3 minuten

Let me google you for you

Bij een sollicitatie op een leuke functie is een goede voorbereiding het halve werk. Je denkt waarschijnlijk dan al gauw aan een goede brief en een up-to-date cv. Maar weet je ook wat er online allemaal over jou te vinden is?

Het is negen uur ’s avonds en met de laatste paar tikken op het toetsenbord leg je de laatste hand aan de sollicitatiebrief waar je zojuist drie uur op hebt zitten zwoegen. Je hebt je goed ingelezen in de vacature en de gevraagde competenties concreet toegelicht met aansprekende voorbeelden. Jouw cv heeft een mooie, functionele lay-out en er staat een professionele foto in de rechterbovenhoek. Nu fingers crossed. Jouw sollicitatie heeft alle aandacht gekregen die hij verdient en je hoopt je sollicitatie persoonlijk te mogen gaan toelichten in een gesprek.

Ik als recruiter

Nadat ik ’s ochtends een kop thee heb gepakt (ik drink geen koffie), start ik mijn computer op. Ik check ik direct of er (nieuwe) sollicitaties zijn binnengekomen op mijn laatste vacature. Enthousiast bekijk ik jouw sollicitatie: je hebt een goede brief geschreven waaraan duidelijk aandacht is besteed en jouw cv laat relevante werkervaring zien.

Stap twee kan zijn dat ik jouw naam google. Weet jij al wat ik ga vinden? Steeds meer mensen lijken zich namelijk bewust van de invloed van online informatie op onze identiteit. Tegelijkertijd geeft echter bijna één op de vijf in een onderzoek aan dat de online informatie over die persoon een verkeerd beeld van de werkelijkheid geeft.

Natuurlijk realiseer ik me dat jij ook een privéleven hebt. Ik vind het zelfs leuk om op jouw Facebookprofielfoto te zien dat je afgelopen jaar het tennistoernooi uit jouw dorp hebt gewonnen. Echter, het kan ook zo zijn dat je bent vergeten je Facebookprofiel af te schermen voor “vreemden”, waardoor ik ook inzage heb in de foto’s van het vrijgezellenfeest van je beste vriendin. Een avond die je je misschien niet meer zo goed kunt herinneren? Of misschien had jouw favoriete voetbalclub vorig jaar de derby verloren vanwege een verkeerde beslissing van de scheidsrechter en heb je je hier op Twitter behoorlijk ongenuanceerd over uitgelaten? Onthoud dat foto’s, tweets en dergelijke die eenmaal op internet staan niet zomaar verwijderd kunnen worden en dat je een eerste indruk maar één keer kunt achterlaten.

Online content draagt (on)bewust bij aan het beeld dat ik als recruiter krijg van jou als kandidaat. Het is daarom belangrijk dat je je bewust bent van hetgeen dat jij op internet plaatst. Bewust zijn betekent echter zeker niet dat jouw vakantiefoto met cocktail in de hand niet geplaatst mag worden. Zoals gezegd: je hebt natuurlijk ook een privéleven!

Jij als sollicitant

Dus: google jezelf! Klik door op de hits die je krijgt en speur zoals Inspector Gadget himself naar dingen die een recruiter over jou kan vinden. Je kunt ongewenste foto’s verwijderen of bijvoorbeeld je privacy-instellingen wijzigen zodat alleen vrienden vrije toegang hebben tot jouw foto’s. Mocht je resultaten écht willen laten verwijderen uit Google, dan kun je eens kijken op www.MijnOnlineIDentiteit.nl.

Bron: MijnOnlineIDentiteit.nl

Aniek Hendrix
Aniek Hendrix
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Aniek

Delen op Facebook Tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *