Lachend naar je werk!
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

Lachend naar je werk!

Wordt er veel gelachen bij jou op het werk? Of gebeurt dit te weinig? Vaak zijn we te druk bezig met ons werk en vergeten we om af en toe te lachen en plezier te hebben. Lachen en plezier op je werk hebben, is niet alleen leuk, het werkt ook stress verlagend. Je voelt je beter als je lacht en het komt de sfeer op de werkvloer ten goede. Daarom krijg je van ons een aantal tips om de werksfeer positief te beïnvloeden.

Tip 1: Bewustwording

Een positieve werksfeer begint vaak bij jezelf. De grootste stap naar verandering is bewustwording. Door zelfreflectie kom je er soms achter dat een negatieve werksfeer voortkomt uit je eigen gedrag. Reflecteer daarom je eigen gedrag en kijk hoe jij omgaat met jouw collega’s.

Omdenken helpt hierbij. Als je tegen een probleem aan loopt ‘’die computer is zo traag’’, denk dan aan iets anders ‘’ik ga een heerlijk bakje koffie halen’’ of ‘’dit is het moment om een pauze te nemen. Maar de belangrijkst tip is vooral: meer lachen! Des te meer je lacht, des te vrolijker je wordt. Het werkt niet alleen voor jou, maar het is ook aanstekelijk voor anderen!

Wist je dat gewoon simpel lachen, zelfs als je je niet happy voelt, je automatisch in een betere stemming brengt?

Tip 2: Lach naar je collega’s

Begroet je collega’s in de ochtend met een lach. Mensen kopiëren gedrag en spiegelen elkaar, dus hoogstwaarschijnlijk ontvang je een lach terug. Neem het je niet elke ochtend voor, maar doe het ook echt.

Tip 3: Vier successen

Kijk vooral naar zaken die goed zijn gegaan. Successen moeten gevierd worden. Bedenk samen met je afdeling een aantal doelen en bedenk samen een manier om het te vieren als de doelen zijn behaald. De doelen zijn vaak niet zo lastig, maar het blijkt dat mensen het lastig vinden om te bedenken hoe ze iets moeten vieren.

Tip 4: Eén voor allen, allen voor één

Merk je dat je collega het super druk heeft? Of hoor je iemand zuchten en ziet diegene door de bomen het bos niet meer? Vraag of je kunt helpen. Zelfs wanneer je hulp niet nodig is, kan het gewaardeerd worden dat je bereid bent om bij te springen. Durf daarentegen zelf ook om hulp te vragen. Als je op je collega’s kan rekenen, zal dit ook de sfeer ten goede komen.

Tip 5: Samen lunchen

Is iedereen op kantoor gewend om snel een boterham achter het bureau op te eten? Spreek eens af om samen te gaan lunchen. Neem de tijd en ruimte om met elkaar op een lossere manier om te gaan en elkaar te leren kennen.

Lees ook: Mentaal vitaal door steun van collega’s

Tip 6: Geef complimenten

Vraag je regelmatig een collega om hulp? En bedank je hem of haar wel eens daarvoor? Iedereen vindt het leuk om een complimentje te ontvangen. Wanneer je collega het goed doet, geef dan ook een compliment. Je hoeft dit natuurlijk niet te overdrijven, maar wanneer het gepast is wordt dit zeker gewaardeerd.

Tip 7: Neem iets lekkers mee

Liefde gaat door de maag, tenminste bij mij wel. En wie is er nou niet gek op iets lekkers? Door onverwachts iets mee te nemen, tover je altijd een glimlach op iemands gezicht.

Bronnen: lachwinkel & hole18

Lisanne van der Heide
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Lisanne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.