Wat kunnen wij van (onze) kinderen leren?
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Wat kunnen wij van (onze) kinderen leren?

Als ouders probeer je je kinderen zo goed mogelijk op te voeden. Terwijl wij daarmee bezig zijn, kunnen wij een hoop leren van onze kinderen. Zelf ben ik papa van twee jongens, Fynn (10 jaar) en Riff (6 jaar). Mijn kinderen houden mij fris en nemen mij iedere dag mee in hun levenslessen. Wat kunnen wij van (onze) kinderen leren?

Kinderen hebben vernieuwende ideeen

Als we samen een spelletje spelen, kan het zomaar zijn dat ze de spelregels veranderen. Kinderen denken daarbij buiten de geijkte paden. Wij (volwassenen) zijn vaak geneigd om te denken in processen. Daarom is het altijd goed om te toetsen of deze processen aansluiten bij de werkelijke of veranderende vraag/wens.

Een open houding

Ze zijn rechtvaardig en zeggen vaak direct wat ze ergens van vinden. Dit maakt voor de vriendschap met andere vriendjes/vriendinnetjes niets uit, die blijven ze koesteren. Door deze openheid blijft de onderlinge communicatie duidelijk en weten ze precies wat ze aan elkaar hebben. Zie dit als feedback in werksituaties. Door open en eerlijke communicatie zorgt dit voor een betere samenwerking.

Ze tonen lef

Kinderen stappen zomaar af op andere kinderen voor een gesprek (netwerken…). Ze kunnen bloedfanatiek zijn tijdens de gymles of met een spel op het schoolplein. Nieuwe dingen worden enthousiast omarmd en geprobeerd, zonder twijfel. Zo leren jonge kinderen heel snel fietsen of schaatsen. Waar wij als volwassenen vaker het onbekende vrezen.

Wat nog meer?

  • Ze staan iedere dag blij op, want iedere dag zit vol nieuwe belevenissen en avonturen. Ze leren dagelijks nieuwe dingen en staan open voor nieuwe ervaringen.
  • Kinderen zijn heel creatief. De hele dag kunnen ze bezig zijn met kleuren, schilderen, knutselen en bouwen. Ze komen met de leukste werkjes thuis!
  • Kinderen zijn actief. Onbewust zijn ze de hele dag in beweging. Lekker buiten spelen, gymles op school, tikkertje spelen op het schoolplein. Als volwassenen zijn we bewuster bezig met lichaamsbeweging, vaak naast ons werk. Hierdoor zien we het eerder als een vervelende sportactiviteit.

Lees ook: Ga eens op de fiets naar je werk!

  • Kinderen genieten en zijn oprecht gelukkig. Door deze houding komen ze tot goede prestaties op school en in sportactiviteiten. En niet als laatste, ze hebben het leuk met elkaar. Ben je gelukkig op je werk, dan zal dat je prestaties en resultaten natuurlijk ten goede komen.

Bovenstaande punten neem ik zeker mee in mijn (werkzame) leven. Ik ben ervan overtuigd, dat als je op deze manier in het leven staat, je gelukkig en enthousiast blijft in de dingen die je doet. Misschien dat ik het daarom als compliment moet zien als mijn partner weer eens zegt: “Je lijkt wel een kind…”

Bron:

Edwin Jansen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als locatiemanager in Breda.
Meer over Edwin

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.