Klaar voor je eerste werkdag, check!
Leestijd: 3 minuten

Klaar voor je eerste werkdag, check!

Yes, het is bijna zover! De eerste dag in je nieuwe functie, bij een nieuw bedrijf, met een nieuwe leidinggevende en met nieuwe collega’s. Maar dan… Wat trek je aan? Neem je iets mee? Lunch? Is tien of vijf minuten te vroeg of is precies op tijd komen beter? Hoe moet je rijden? Is er een omleiding? Staat er file? Allemaal vragen die door je hoofd schieten. Je wil immers een goede eerste indruk maken.

Om een goede eerste indruk te maken op je eerste werkdag is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereidt. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan en kun je vanaf het eerste moment jezelf zijn. Daarbij wil ik je graag helpen en daarom heb ik een ‘first day checklist’ voor je opgesteld:

 • Bestudeer van tevoren de website van de organisatie
  Kijk of je kunt achterhalen wat de missie/visie en de structuur van het bedrijf is, als dit niet al in je sollicitatiegesprek naar voren is gekomen. Hierdoor krijg je een beter beeld van de organisatie.
 • Check nogmaals de mail die je hebt ontvangen over je eerste werkdag
  Check, check, dubbelcheck. Een dubbelcheck is altijd beter dan bijvoorbeeld te laat of op het verkeerde adres aankomen. Print desnoods de mail uit, zodat je het ter plekke nog kunt controleren.
 • Vraag je omgeving om kledingadvies
  Bedenk wat je gesprekspartners aan hadden tijdens het sollicitatiegesprek en probeer iets soortgelijks in jouw kledingkast te vinden. Uiteraard moet je wel achter je kledingkeuze staan: je moet je er goed in voelen. Mocht je twijfels hebben, vraag het aan iemand in je directe omgeving. Je moet je er natuurlijk wél lekker in voelen én het moet bij je passen.
 • Check de reistijd en het vervoer
  Je hebt de weg naar je nieuwe werkadres natuurlijk al één of meerdere keren gereden, maar wellicht niet op hetzelfde tijdstip als dat je nu aanwezig moet zijn. Nu moet je rekening houden met eventuele spitstijden of weg-/spoorwerkzaamheden. Check daarom altijd het internet voor actuele informatie. Wellicht heb je een bekende die iedere dag dezelfde route rijdt.
 • Zet de wekker op tijd en zet er misschien wel twee
  Het is fijner om de wekker iets eerder te zetten, zodat je jezelf rustig kunt klaarmaken voor je eerste werkdag. Liever één wekker te veel, dan één te weinig.
 • Denk aan een stevige lunch
  Beleg je brood met iets wat gemakkelijk te eten is en vooral niet tussen je tanden blijft zitten. Daarnaast is het ook verstandig om een tussendoortje mee te nemen, je wil immers geen knorrende maag hebben tijdens de eerste overleggen. Misschien lunchen ze op je nieuwe werk in een kantine, neem daarom altijd wat geld en je pinpas mee.

Een laatste check is natuurlijk altijd de spiegel. Kijk voordat je op pad gaat altijd even in de spiegel of je haar goed zit, er niks tussen je tanden zit en er geen vlekken op je kleren zitten. Een laatste check and you’re good to go!

Aan bovenstaande checklist wil ik trouwens nog een persoonlijke tip voor de dames toevoegen: neem een extra panty mee. Zelf kreeg ik in mijn eerste week een ladder in mijn panty en had ik geen extra panty bij me. Uiteraard wenste ik op dat moment dat ik er één kon toveren.

Kortom: bereid je goed voor, maar wees altijd jezelf.
Succes en geniet van de eerste werkdag!

Claire Pijnenburg
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als recruiter.
Meer over Claire

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *