Kijk je naar wat er is of naar wat er mist?
Werkgeluk
Leestijd: 3 minuten

Kijk je naar wat er is of naar wat er mist?

Ben je op dit moment bewust bezig met je loopbaan, dan heb je deze vraag vast al gekregen: wil je beter worden in waar je goed in bent of wil je wat minder goed gaat verbeteren? Leg je de focus op jouw talent of op je ontwikkelpunten?

Een vraag die ik mijzelf regelmatig heb gesteld tijdens mijn loopbaan en die ik mijn medewerkers regelmatig voorleg. Maar ook in privé situaties komt dit vraagstuk vaker naar boven.

Talent op school

Je hebt een oudergesprek met je kind op school. De resultaten zijn goed en natuurlijk is er ook in de gehele periode een aantal onvoldoendes behaald. Wat gaat de docent bespreken? Je loopt met je puber het lokaal in, geeft de docent een hand en gaat zitten. Je puber zit wat ongemakkelijk naast je. Voor hem ligt namelijk een printje uit Excel. Heel veel witte hokjes vol met mooie cijfers en o ja, ook een paar rode hokjes. In mijn geval kreeg onze puber het al wat warmer waarop ik verbaasd aan de docent vroeg: waar zijn de groene hokjes?

Talent op de werkvloer

Er is een interne audit voor je team, een spannende tijd! Medewerkers krijgen de resultaten te zien van wat er allemaal goed gaat en wat minder goed gaat. Ook dat heb ik meegemaakt. Vol spanning en in al hun fanatisme om het graag goed te willen doen, zagen ze via een mail van mij de bevindingen van de auditor binnen komen. Ik zag het gebeuren: rode hokjes én rode hoofden. Focus op wat niet goed was gegaan. Maar warempel, ik had de kleuren groen en rood verwisseld…

Lees ook: Zet een vergrootglas op jouw talenten

Talent in sport

Ook in de sport is het een terugkomend vraagstuk: train je op de sterke of op de zwakke punten? Een ontwikkelpunt, iets waar van nature niet je talent ligt, daarin kun je nog vooruitgang boeken. Bij een sterke eigenschap is de vooruitgang die je nog kunt behalen minimaal. Daarom wordt vaak de focus gelegd op ontwikkelpunten.

Maar je kunt het ook vanuit een andere invalshoek bekijken. Met je sterke punten, je talent, kun je het verschil maken! Als jij je hierin volledig ontwikkelt, kom je boven het maaiveld uit. Je valt op.

Het talent van Messi

Messi is hiervan een mooi voorbeeld. Zijn talent ligt op de aanval, op scoren. Ga je hem een betere verdediger maken of zorg je dat hij nog meer kan scoren? Bezig zijn met scoren geeft Messi energie. Moet hij ook goed zijn in verdedigen? Natuurlijk moet hij ook kunnen verdedigen maar uitsluitend op het niveau dat noodzakelijk is in zijn rol als aanvaller. Kortom: je zwakke punten ontwikkel je zover als nodig zodat ze je sterke punten niet belemmeren.

Lees ook: Hoe staat het met jouw energielevel?

Talent en werkgeluk

Hoe verhoudt zich dit nu tot (werk)geluk? Wordt Messi blij als hij beter verdedigt of als hij scoort? Het plezier in doen waarin je goed bent, is groter dan in doen waarin je minder goed bent. We voelen ons gelukkiger en productiever als we bezig zijn met datgene waarin we goed zijn. In een werkomgeving zorgt dit voor meer betrokkenheid en productiviteit: je bent in de flow.

Terug naar de vraag: kijk je naar wat er is of naar wat er mist?

Ik durf stellig te zeggen: kijk naar wat er is en organiseer wat er mist. Zorg dat je je talent benut en je ontwikkelpunten op het strikt noodzakelijke niveau brengt. Hoe gaaf is het als je het merendeel van je tijd bezig bent met waarin je goed bent en waar je blij van wordt? Is dit niet mogelijk in je huidige baan? Kijk dan eens naar onze vacatures!

Bronnen: Brout en gemeente.nu

Cindy Boumans
Cindy Boumans
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als manager recruitment bij Driessen.
Meer over Cindy

Delen op Facebook Tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *