De toekomst van jouw carrière in een glazen bol?
Carrière
Leestijd: 3 minuten

De toekomst van jouw carrière in een glazen bol?

Wat zou het toch fijn zijn als je hele toekomst is vastgelegd en je dus weet wat er gaat komen. Geen twijfels, maar continu duidelijkheid. Kortom een leven zonder verrassingen en zonder zorgen. Soms wens je dat! Want hoe vaak stellen we onszelf of een ander wel niet de vraag: waar zie ik mezelf over 5 jaar? Ga ik de liefde van mijn leven nog tegen komen? Maakt deze baan me nog gelukkig? Vragen waarover je maar kan blijven piekeren en waarbij je hunkert naar iemand die jou het antwoord geeft.

‘Ik zie, ik zie….een regen aan werkgeluk! Binnenkort kruist iets wonderbaarlijks jouw pad.’

Ontwikkel & leer

Helaas, het antwoord zal niemand je geven en zal zeker niet door een glazen bol voorspeld worden. Je moet er namelijk zelf achter komen en dat gebeurt uiteindelijk altijd! Bij de één wat sneller dan bij de ander. Iedereen heeft zijn of haar eigen ontwikkelingstraject, vergelijk je dan ook vooral niet met een ander. Uiteindelijk gebeurt het wanneer JIJ er klaar voor bent.

Lees ook: Ik ben toe aan iets nieuws

Ambitie en werkelijkheid

Zelf ben ik daar een mooi voorbeeld van: ik had jaren de ambitie om coördinator te worden en nu ga ik starten als recruiter consultancy. Waarom deze switch? Ik ben in de afgelopen maanden bewust met mezelf aan de slag gegaan en heb mijn tunnelvisie van me af weten te zetten. Zo keek ik naar welke taken ik momenteel leuk vind in combinatie met wie ik nu daadwerkelijk ben.

Hoe heb ik dit aangepakt? Met een persoonlijkheidstest, veel praten met vrienden en familie en door simpelweg feedback te vragen aan collega’s. Stel je collega’s bijvoorbeeld eens de vragen: Hoe was mijn eerste indruk bij jou? Hoe kom ik momenteel bij je over? Deze antwoorden hebben mij inzicht gegeven in mijn persoonlijkheid van NU en wat ik belangrijk vind: vrijheid, ondernemerschap, motivator, doelgerichtheid en specialisme. Aspecten die ik vervolgens kon gaan toetsen in de vacature en waardoor ik met een glimlach een bewuste ‘JA’ heb kunnen zeggen.

Next step – nu of over een jaar?

Misschien ben jij de gelukkige die juist wel duidelijk weet wat de volgende stap is, maar niet weet wanneer. Ik ben ervan overtuigd dat kansen je pad kruisen op het moment dat je daar daadwerkelijk klaar voor bent. Op dat moment heb je namelijk je ‘onderbewuste’ radars aan staan.

Mocht dat nou niet duidelijk zijn, kijk eens of jij jezelf kan betrappen op de volgende dingen:

  • Getriggerd zijn door vacatures (op het internet), al is het maar een kijkje op een vacaturesite.
  • Verbeteringen op de werkvloer die je voorheen zag en pakte, laat je nu aan je voorbij gaan.
  • Je klaagt vaker over je huidige baan. Tip: check dit eens bij je partner.
  • Steeds vaker kijk je naar de klok in plaats van dat je overwerkt.

De toekomst begint bij jou……je kan je eigen toekomst niet voorspellen maar wel maken!

Claire Pijnenburg
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als recruiter.
Meer over Claire

Delen op Facebook Tweet

2 reacties

Kristel

Wat doe je als je denkt; ik wil iets met [vul zelf in] doen, maar je niet weet wat voor banen er bestaan waarbij je met dit aspect aan de slag kunt? Waar begin je dan?

Claire Pijnenburg

Zelf zou ik er met veel mensen over sparren. Door te vragen wat anderen doen, kom je achter veel (nieuwe) functiebenamingen. Ook een middag zoeken op LinkedIn en diverse vacaturepagina’s kunnen daarbij helpen. Op LinkedIn kan je namelijk bij mensen kijken naar functietitels+taken en op sommige vacaturepagina’s kan je op ‘vakgebied’ selecteren. Zo ook op driessen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.